Volledig scherm
© ANP

Aantal Zeeuwen dat organen wil afstaan nauwelijks gestegen

VLISSINGEN - Het aantal Zeeuwen dat na de dood organen wil afstaan is de afgelopen vijf jaar nauwelijks gestegen.

Begin dit jaar stond 42 procent van de Zeeuwen van 12 jaar en ouder geregistreerd in het Donorregister, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is een stijging van twee procent ten opzichte van vijf jaar geleden. Er staan nu 143.200 Zeeuwen van 12 jaar en ouder geregistreerd in het Donorregister, 9500 meer dan in 2014.

Van de geregistreerden geven 46.500 mensen expliciet geen toestemming voor orgaandonatie (6400 meer dan vijf jaar geleden). Ruim 66.300 inwoners staan hun organen zonder beperking af (+1200); 15.500 inwoners hebben specifiek aangegeven welke organen ze wel of niet willen afstaan.

Tholen heeft het hoogste percentage inwoners dat expliciet geen toestemming geeft (18 procent). Goes en Kapelle tellen het hoogste percentage mensen dat hun organen wil afstaan (27 procent). 

Op 1 juli 2020 wordt de nieuwe Donorwet ingevoerd. Deze wet regelt dat iedereen vanaf 18 jaar die ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente in het Donorregister wordt opgenomen met de vermelding ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’, wanneer zij niet actief een keuze vastleggen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement