Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Eldridge Pentury

Aantal Nederlandse doden door verdrinking in Zeeland blijft stabiel

VLISSINGEN - Vorig jaar zijn in Zeeland twee Nederlanders door verdrinking om het leven gekomen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag heeft bekendgemaakt.

Het aantal verdrinkingen in Zeeland was in 2018 lager dan het jaar daarvoor; toen kwamen drie Nederlanders door verdrinking om het leven. Landelijk liet het aantal verdrinkingen vorig jaar juist een sterke stijging zien: van 85 in 2017 naar 112 in 2018.

Het aantal Nederlandse mannen en vrouwen dat in Zeeland verdrinkt, is al sinds 1997 redelijk stabiel: jaarlijks tussen de 0 en 4 mensen. Alleen 1999 was een uitschieter, met zes doden door verdrinking. Daar staat tegenover dat in 2005 en 2010 geen enkele Nederlander verdronk in Zeeland.

Ook landelijk is het aantal verdrinkingen al sinds de jaren negentig redelijk stabiel, met het laagste aantal (71) in 1996 en het hoogste (115) in 2002. Begin jaren vijftig was dat beeld nog heel anders, met 516 doden in 1950.

In Zeeland Verdrinken gemiddeld duidelijk meer mannen dan vrouwen. Volgens het CBS is sinds 2012 geen enkele Nederlandse vrouw meer verdronken in deze provincie; in die jaren zijn wel veertien mannen door verdrinking gestorven.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Handjestekort
loopt te hoog op
    PREMIUM

    Handjestekort loopt te hoog op

    De Zeeuwse arbeidsmarkt is extreem krap. Sommige bedrijven moeten zwaar improviseren om het werk gedaan te krijgen. Vooral in de zorg, de horeca, de schoonmaak en de techniek zijn veel te weinig handjes. Werkgevers zuchten, werknemers grijpen hun kans. Is dat erg? Uit sociaaleconomisch oogpunt is een ruim aanbod van banen in Zeeland goed. Tegelijk is het belangrijk dat bedrijven hier uit de voeten kunnen en dat er voldoende menskracht is in de zorg en in het onderwijs. Deze balans is duidelijk verstoord. Het piept en kraakt als nooit tevoren. Er is maar weinig aan te doen.