Volledig scherm
Varkens in een megastal. © ANP

Aantal megastallen verviervoudigd in Zeeland

VLISSINGEN - Het aantal megastallen in Zeeland is in zeven jaar verviervoudigd. In 2010 telde de provincie nog drie van dergelijke stallen; in 2017 waren dat er dertien. Dat blijkt uit een analyse van Wakker Dier, op basis van cijfers van Wageningen University.

Toch is Zeeland nog altijd de provincie met de minste megastallen, al is het verschil met Utrecht nog maar één stal. Landelijk werden er 801 geteld. Noord-Brabant heeft de meeste (211), gevolgd door Friesland (115) en Limburg (97). Tussen 2010 en 2017 was er sprake van bijna een verdubbeling van het aantal megastallen.

De groei in Zeeland is vooral toe te schrijven aan stallen met melkkoeien. Daarvan waren er in 2010 nog twee. In 2017 was dat gestegen naar negen. Verder zijn er drie stallen met legkippen gekomen. Daarvan was er in 2010 nog geen een. Net als in 2010 had Zeeland in 2017 één megastal voor vleesvarkens.

Wakker Dier maakt zich zorgen over het toenemende aantal megastallen. De belangenorganisatie vreest dat het dierenwelzijn steeds meer in het gedrang komt en wijst ook op de grote risico's bij brand of ziekte.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement