A je lacht bin je moôier

VideoDe katholieke mis is mij niet vreemd, maar een viering in het teken van carnaval? Nee, daar was het nog niet van gekomen. Tot afgelopen zondag, toen ik in Kwadendamme bij de carnavalsmis was. 

In de Bonifaciuskerk kijk ik al meteen bij binnenkomst mijn ogen uit. Hé? Dit in de kerk? Dat verzin je toch niet? Rond het altaar deinen allemaal ballonnen met vrolijke gezichtjes. Emoticons, van die lachebekjes die je te pas en te onpas toegestuurd krijgt met berichtjes. Ik schiet in de lach. Dit is in ieder geval een lekkere binnenkomer. Maar hoe de viering zal verlopen?  Ik kan me er nog steeds geen voorstelling van maken. Polonaise door de kerk? Biertje er bij? En hoe zit dat eigenlijk met het verkleden? Ga je in kostuum naar de mis of in je gewone kloffie. Om de plank niet helemaal mis te slaan heb ik vooraf toch maar even gebeld. In vol ornaat hoeft niet, maar iets leutigs om de nek is wel mooi. Dus zit ik in de banken met een knalrode stola van veren.

A je lacht bin je moôier  is het carnavalsthema in Kwadendamme. Het is ook het motto van de viering. Nou, afgemeten aan mijn big smile moet ik zo ongeveer prachtig zijn. Wàt een sfeer, wat een lol. Al was het alleen maar omdat ik ongegeneerd met iedereen het refrein van 'het is uit het leven gegrepen' mee kan blèren tijden de gezongen preek. Zó los gaan, dat is lang geleden. 

Natuurlijk is er ook een serieuze ondertoon van gebeden en communie. De carnavalsmis is een feestelijke viering waar de liturgie van de zondag gewoon doorgaat. Dat is het uitgangspunt van een carnavalsmis, vertelde pastoor Van Hees mij laatst toen ik bij hem op bezoek ging voor mijn zoektocht. De katholieke kerk en het carnaval hebben samen een lange traditie. Het zottenfeest is immers de opmaat naar een periode van vasten en bezinning. Maar de traditie om het carnaval de kerk in te brengen is niet overal vanzelfsprekend.  In Pikpot smelten kerk en carnaval wel heel erg mooi samen. Ik ervaar het als een fijne opwarmer. Laat die polonaise maar komen!

Volledig scherm
melita lanting, foto voor melita/foto mechteld jansen © Mechteld Jansen
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Vlissingse strandbeheerder Albert Dijkstra aan de kant gezet. ‘Ik heb er niet van geslapen’
  PREMIUM

  Vlissingse strandbe­heer­der Albert Dijkstra aan de kant gezet. ‘Ik heb er niet van geslapen’

  VLISSINGEN - Na twee generaties waakt er vanaf dit voorjaar geen Dijkstra meer over de Vlissingse stranden. Per 1 april geeft de gemeente het beheer en de bewaking over aan de Stichting Strandexploitatie Veere. De functie van Albert Dijkstra, strandbeheerder voor Vlissingen, komt te vervallen. Ook de veertien strandwachten die tijdens het toeristenseizoen worden ingezet, moeten mogelijk op zoek naar een andere zomerbaan.
 2. VVD
  PREMIUM

  VVD

  Hopeloos naïef ben ik. Een paar weken geleden werd ik door een bekende gebeld of ik op wilde treden in het Scheldetheater op een avond met Klaas Dijkhoff. Hij doet op dit moment namelijk een toertje langs de twaalf provincies onder de naam ‘stand-up politics’: hij zelf treedt op, een lokale cabaretier treedt op en er is livemuziek. Ik kreeg daarbij geen enkele restrictie over de grappen, sterker nog: ze mochten juist over Klaas Dijkhoff gaan. Dat vond ik wel sportief en uitdagend en dus stemde ik in.