Volledig scherm
Muggen © Getty Images

9 Zeeuwse tips om muggen te bestrijden (en nog natuurlijk ook)

VLISSINGEN - De muggen komen eraan! Door de hoge temperaturen en regenbuien verschijnen komende dagen de tweede generatie steekmuggen. Wat zijn de beste natuurlijke middelen tegen deze irritante beesten? We vroegen het Zeeuwen op Facebook.

1. Restjes water verwijderen

Potentiële broeiplaatsen van muggen in en rond het huis aanpakken, zegt Danny Briquet. "Dikwijls is het probleem van muggen vlak rond het huis te vinden. Restjes water in een emmer, bloempot, etc., zijn een echte broedplaats van muggen larven.Die rode kleine wormpjes in stilstaand ondiep water."

2. Ventilator

Waarschijnlijk een van de meeste beproefde methodes. Een ventilator op je bed zetten, zeggen Ilona en Ron. "Door de wind blijven ze weg."

3. Airco

Zet de airco aan (als je die hebt), zegt Ellis Kommers-van Til. Muggen balen van kou of tocht. De miezerige insecten zitten namelijk het liefst in vochtige en warme ruimtes. 

4. Hor

De meest gehoorde tip is de aanschaf van een hor. Daarmee komt de frisse lucht wel binnen, maar blijven muggen gefrustreerd buiten. Je kunt ze bij bouwwinkels kopen of op maat laten maken. (tips van: Chantal van den Broek, Wendy Vd Weijgert, Annelies Looise, Tineke Jobse Krijger, Hannie Dingemanse en Thea le Cointre) 

5. Citroenplant

Muggen hebben een hekel aan de sterke geur van citroengras, menen Franky Maharlika en Ria De Muijnck Tazelaar. De plant bevat citronella, dat ook wordt gebruikt in kaarsen.  

6. Klamboe

Vind je het leuk om in een 'tent' te slapen, dan kan je een klamboe boven je bed overwegen. De muggentent houdt alle rondvliegende muggen op afstand die getergd zoeken naar een opening. Tip van Ellie Fokke.

7. Katten 

Een ideale en gemakkelijke oplossing, mocht je een kat hebben, zegt Wendy Dijkhuizen. Al vanaf kleins af aan oefenen veel kittens hun jaagkwaliteiten met muggen en vliegen. Met een beetje geluk blijven de volwassen katten nog steeds muggen vangen.

8. Vleermuis

Mocht je echt zware problemen met muggen hebben dan kan je altijd nog een vleermuis aanschaffen, zegt Foort de Rijder. "Een vleermuis moet om te overleven per nacht een kwart tot een derde van zijn lichaamsgewicht aan insecten eten. Voor een vleermuis betekent dat per nacht wel 300 muggen, motjes en kevertjes. Dit betekent dat bijvoorbeeld één enkele watervleermuis in de periode van 15 mei tot 15 oktober ruim 40.000 muggen kan verorberen."

9. Een opgevouwen PZC 

Peter van Driel heeft dé oplossing: een opgevouwen PZC. Deze truc kan overigens prima gecombineerd worden met de tip van Peter Schouls: "Wachten tot 'ie op je voorhoofd zit en dan: TJAKKA...!!"

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement