Volledig scherm
Gedeputeerde Jo Annes de Bat (financiën) © Marcelle Davidse

4 van de 13 Zeeuwse gemeenten komen onder toezicht van de provincie

MIDDELBURG - Borsele, Schouwen-Duiveland, Middelburg en Vlissingen komen vrijwel zeker onder preventief toezicht van de provincie, omdat hun begrotingen niet sluitend zijn.

Van Vlissingen is het al zeker. Als artikel 12 gemeente krijgt die al extra steun van het Rijk. Bij Middelburg is het preventief toezicht vorig jaar opgeheven, maar dat lijkt niet lang te duren. Voor Borsele en Schouwen-Duiveland is het de eerste keer.

Niet in evenwicht

De provincie heeft de begrotingen van de gemeenten bestudeerd en komt tot de conclusie dat die ‘niet structureel en reëel in evenwicht’ zijn. De gemeenten komen geld tekort vanwege de hoge kosten voor zorg en de ondersteuning van hun inwoners. Het Rijk heeft die taken de afgelopen jaren bij de gemeenten neergelegd, maar tegelijkertijd is op de budgetten bezuinigd.

De aankondiging van het preventief toezicht is een formele stap. Het dagelijks provinciebestuur biedt de gemeenteraden aan in gesprek te gaan. Als de gemeenten voor 12 december aanvullende maatregelen nemen, kunnen ze nog onder het preventief toezicht uit komen. Bij preventief toezicht moeten de begroting en eventuele wijzigingen daarin van te voren door het provinciebestuur worden goedgekeurd. 

Uitzonderlijk

Het is uitzonderlijk dat zoveel gemeenten onder preventief toezicht komen, erkent gedeputeerde Jo-Annes de Bat (CDA, financiën). Het is een signaal aan Den Haag dat de kosten voor zorg en uitkeringen de pan uitrijzen. ,,Dit speelt landelijk”, aldus De Bat. ,,De Zeeuwse situatie is zeker niet uniek. Ik vermoed dat het Zeeuwse beeld, vier van de dertien gemeenten, absoluut ook het landelijke beeld zal zijn.”

In een brief aan Den Haag hebben de dertien Zeeuwse gemeenten alarm geslagen. Ze vragen om 45 miljoen euro extra om de zorgkosten te dekken.