Imke Elstak werkt maximaal twintig uur. Voor de balans tussen werken en privé.
Volledig scherm
PREMIUM
Imke Elstak werkt maximaal twintig uur. Voor de balans tussen werken en privé. © Lex De Meester

30-urige werkweek in Zeeland? ‘Invoering zou economische zelfmoord zijn!’

BORSSELE - Een 30-urige werkweek zoals vakbond CNV voorstelt? Imke Elstak (38) uit Borssele haalt dat al jaren niet. Ze kiest bewust voor een baan van maximaal 20 uur. ,,Zo is mijn werk en privéleven prachtig in balans.” Zeeuwse bedrijven staan echter niet te springen om werknemers die minder willen gaan werken.

Imke werkt bij ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland als consulente cultuur en jongeren. Ze is onder meer de grondlegger van Popaanzee, het platform voor talentontwikkeling in Zeeland. Leuk werk,  maar vrije tijd is net zo belangrijk, zegt ze. Hoewel ze een jong kind heeft, is niet het ouderschap dat haar ervan weerhoudt een voltijdbaan te nemen. ,,Het is hoe ik in het leven wil staan. Toen ik nog geen moeder was, had ik een baan van 18 uur. Nu ik dat wel ben, is het zelfs meer geworden: 20 uur per week. Hahaha!”

  1. Dit was mijn wereld zonder dat ik er erg in had
    PREMIUM
    Column Jan van Damme

    Dit was mijn wereld zonder dat ik er erg in had

    Het is anders deze dagen. Drastisch anders. Blij zijn met de lente lijkt taboe. Wandelend loeren we achterdochtig naar elkaar, je moet op anderhalve meter afstand blijven hoor. De voordeurbel. Als ik opendoe staat de postbode al tien meter verder op straat te zwaaien dat hij een pakketje heeft neergelegd. De boekwinkel is open, nog wel. Ook daar waan ik me een melaatse. Geen kip, bijna geen kip te zien. Het lijkt of er iemand met een gifspuit door de wereld is getrokken om elk spoortje levendigheid de kop in te drukken.