30 maanden cel geëist tegen hoofdverdachte (21) in zaak minderjarige prostituee

MIDDELBURG - In de rechtszaak rond een minderjarige prostituee is dinsdag bij de rechtbank in Middelburg 30 maanden celstraf, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, geëist tegen de hoofdverdachte, een 21-jarige Vlissingse. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is ze samen met twee mannen ervoor verantwoordelijk dat een zeventienjarig meisje gedwongen ging werken in de prostitutie. Maandag hoorde een man uit Velp al vier jaar gevangenis tegen zich eisen, en een Goesenaar twee jaar.

Een slachtoffer wordt dader. Met die woorden vatte officier van justitie Ingeborg Dorst de positie van een Vlissingse (21) samen. Zij verscheen gisteren voor de Middelburgse rechtbank in de strafzaak tegen de hoofdverdachten die een meisje (17) in de prostitutie dwongen. Maandag stonden een Goesenaar (21) en een man uit Velp (27) terecht. Dinsdag was het de beurt aan de Vlissingse. Op verzoek van raadsman Eduard Smit was gekozen voor een aparte behandeling. Want zij neemt een speciale positie in. Om te beginnen erkent ze dat ze eind 2014 meehielp dat meisje in de prostitutie te dwingen. Terwijl de andere twee hoofdverdachten glashard ontkennen. Zij: ,,Ik was erbij toen dat meisje in november 2014 vanaf station Goes werd opgehaald en naar een woning van de Goesenaar werd gebracht. Ik plaatste advertenties van dat meisje op sekssites, reed haar naar klanten, wachtte ze op en inde het geld.” Maar dat alles, aldus de verdachte en haar raadsman, gebeurde onder druk van Velpenaar die tot vorig jaar in Middelburg woonde. Hij dwong de Vlissingse enkele jaren eerder ook in de prostitutie, zei Smit. Het verschil met het meisje: de Vlissingse was net meerderjarig toen de Velpenaar daarin slaagde. Smit vertelde dat voor zijn cliënt ook anderen in zijn val liepen. Volgens de raadsman is de Velpenaar al jaren actief als loverboy en slaagt hij erin meisjes en jonge vrouwen voor hem te laten werken. Het meisje dat nu zijn belangrijkste slachtoffer is, ging zelfs februari vorig jaar, weer voor hem werken. Dat was nadat ze in december 2014 door de politie uit zijn macht was bevrijd. Maar toch keerde ze terug naar hem toen ze net achttien jaar oud was, aldus Smit. Volgens hem deed ze dat uit een combinatie van angst en liefde. Die dubbele houding zag hij ook bij de Vlissingse. Hij stipte ook aan dat de Velpenaar het meisje nodig had toen zijn cliënt vier maanden zwanger was, van hem, en niet meer als prostituee kon werken.

Belastende verklaring

Dorst toonde begrip voor de Vlissingse en prees haar omdat ze, na enige tijd, een belastende verklaring had afgelegd. Maar volgens haar verdient ze ook straf voor haar rol in deze mensenhandelzaak. Ze eiste een celstraf van dertig maanden waarvan twaalf voorwaardelijk. En de Vlissingse moet ook samen met de andere hoofdverdachten het slachtoffer 37.000 euro betalen, aldus de officier.

Smit vond dat een veel te zware straf. Hij pleitte voor een celstraf gelijk aan het voorarrest van 44 dagen. ,,En daarnaast een stevige werkstraf.” Hij stelde dat haar terugkeer naar de gevangenis alles kapot maakt wat ze nu aan het opbouwen is. Ze werkt, zorgt voor haar kind en betaalt haar schulden af. Schulden, aldus de raadsman, die veroorzaakt zijn door de man uit Velp. Hij zei ook dat het niet mogelijk is dat het meisje in ruim drie weken tijd 12.000 euro verdiende met seks. Dat is volgens hem een veel te hoog bedrag. ,,5000 euro is veel realistischer hoewel dat ook al aan de hoge kant is.”

Zeer emotioneel

De Vlissingse werd tijdens de behandeling van haar strafzaak enkele keren zeer emotioneel en stelde dat de Velpenaar alles bij elkaar liegt en haar probeert zwart te maken. Ze wil niets meer met hem te maken hebben, ook al is hij de vader van haar kind. Ze zei ook dat ze nog steeds bang is voor hem.

Donderdag en vrijdag verschijnen klanten van het meisje voor de rechtbank. Uitspraak 19 december.