Volledig scherm
© Marcel van Dorst

19 Brabantse probleemjongeren naar De Vliethoeve in Kortgene

KORTGENE - Jeugdzorginstelling Juzt verplaatst per december een groep ‘drugsjongeren’ van de locatie Lievenshove in Oosterhout naar De Vliethoeve in Kortgene. Een tweede groep volgt in februari. In totaal gaat het om 18 jongeren, 9 per groep.

De Oosterhoutse vestiging van Juzt (waar ook de Vliethoeve toe behoort) sluit vanwege drugshandel en -gebruik in en rond de inrichting. 45 jongeren moeten worden herplaatst.  De jongeren die naar Kortgene komen, verblijven in zogeheten gesloten groepen. Dat  betekent dat een cliënt dag en nacht in een groepswoning verblijft waarvan de deuren op slot zitten. Ter voorbereiding zijn volgens Juzt  aanvullende afspraken gemaakt met onder meer de gemeente, politie en scholen om de veiligheid en zorg te kunnen bieden die de doelgroep nodig heeft. De Vliethoeve telt straks vier gesloten groepen. Dat de groepen in twee fasen komen, heeft ermee te maken dat Juzt nog extra personeel moet werven. ,,Dat is een uitdaging in Zeeland", zegt directielid Jos van Nunen. 

Op Noord-Beveland ontstond twee maanden geleden onrust toen de verhuizing van de jongeren bekend werd. De VVD vreest voor nieuwe ‘excessen', zoals die in het verleden ook hebben plaatsgevonden rond de Vliethoeve. Burgemeester Marcel Delhez hekelde de gebrekkige communicatie vanuit Juzt. 

Ondertussen zijn er ook diverse maatregelen getroffen op Lievenshove zelf, waaronder inzet van een ander beveiligingsbedrijf, extra personeel en interventiemedewerkers. Sinds begin oktober is continu een locatiemanager aanwezig, die ondersteund wordt door met name vaste gezichten. De sfeer in de groepen is volgens Juzt momenteel ‘rustig’ en tijdens een grote controle in oktober zijn geen onregelmatigheden geconstateerd. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement