Volledig scherm
In het JRC komt een laboratorium waar de verschillende onderwijsinstituten gebruik van kunnen maken. © Thinkstock

12 miljoen euro voor Joint Research Center

MIDDELBURG - De Provincie Zeeland en het Rijk stellen 12 miljoen euro beschikbaar voor de komst van het Joint Research Center (JRC) in Middelburg. Dit nieuwe bèta onderzoekscentrum wordt in 2021 geopend aan het Groene Woud. 

Het Rijk draagt 7 miljoen euro bij en de provincie 5 miljoen. Dat was al eerder bekend bekendgemaakt, maar het verlenen van de subsidie is nu definitief vastgesteld. De bijdrage van het Rijk maakt deel uit van het pakket van 25 miljoen euro dat op advies van Jan-Peter Balkenende, beschikbaar is gesteld voor de versterking van de Zeeuwse economie.

De HZ, University College Roosevelt, Scalda en andere instellingen gaan in het JRC samenwerken met bedrijven en overheden op het gebied van water, energie en ecologie. Het project wordt getrokken door de HZ.

Het JRC is de eerste stap in de komst van de Bèta Campus Zeeland, dat een netwerk moet worden van kennisinstellingen, bedrijven en researchfaciliteiten om zo het technisch hoger en wetenschappelijk onderzoek en onderwijs naar een hoger plan te tillen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 2. Voor Oranje-speler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbalclub te duur: ‘Het is zó belangrijk’
  PREMIUM

  Voor Oran­je-spe­ler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbal­club te duur: ‘Het is zó belangrijk’

  VLISSINGEN - Als Saïd Bouzambou, zoals op deze woensdagmiddag, een paar uurtjes over heeft gaat hij het liefst even naar één van de pleintjes in Vlissingen. Dan trapt hij een balletje met de plaatselijke jeugd voor wie de (zaal)voetballer – die ruim vijftig interlands voor het Nederlands zaalvoetbalteam achter zijn naam heeft – een voorbeeld is. Vaak voetbalt Bouzambou met jongens die al lid zijn van een vereniging. Maar heel soms komt het voor dat er ventjes tussen lopen die wel een duwtje in de juiste richting nodig hebben. ,,Dan denk ik: jij moet zo snel mogelijk lid worden van een club.’’ En dan komt het Jeugdsportfonds in beeld.