1. Ilja Leonard Pfeijffer komt naar Sluis
  zeeland-geboekt

  Ilja Leonard Pfeijffer komt naar Sluis

  Sluis - Ilja Leonard Pfeijffer, schrijver van de bejubelde roman 'Grand Hotel Europa’, komt naar Sluis. Woensdag 11 maart geeft hij vanaf 20.00 uur een lezing in het Belfort. Pfeijffer (1968) schrijft behalve romans ook gedichten, columns, essays, theater en songteksten. Hij woont en werkt sinds zes jaar in Genua. Tot 2004 was hij als classicus verbonden aan de Universiteit van Leiden. In 2014 won hij de Libris Literatuurprijs voor zijn roman ‘La Superba’. Dit jaar is hij met ‘Grand Hotel Europa’ één van de genomineerden voor diezelfde Libris Literatuurprijs.
 1. De Mens een Machine
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  De Mens een Machine

  Julien Offray de la Mettrie leefde van 1709 tot 1751. Hij was een arts en filosoof en hij beweerde allerlei dingen die men goddeloos vond. Daarom moest hij uit zijn vaderland Frankrijk wegvluchten, maar hij kon in Nederland terecht om natuurkunde te studeren in Leiden. Maar toen hij zijn boek ‘Mens en Machine’ schreef, waarin hij stelde dat de mens niet wezenlijk verschilde van een machine, zorgde dat ook hier voor veel ophef, vooral omdat hij beweerde dat de ziel niet te onderscheiden was van het lichaam. Hij vond het raadzaam weer zijn boeltje te pakken, want in Holland zag men dat toen anders. De ziel was iets aparts.
 1. Aan het hart
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Aan het hart

  Het moest er wel ooit van komen. Het was al zo lang goed gegaan. Maar onlangs kwam ik terug van het kantoor van de PZC in een voormalig gebouw van de Provinciale Zeeuwse Electriciteits Maatschappij. Ik had een tekening van een cowboy gebracht en toen ik het Kanaal door Walcheren over moest, kon ik niet meer verder. Ik was per fiets, maar kon niet meer vooruit en ik voelde me niks meer waard. Het liefst was ik daar gaan liggen. Er was iets met mijn hart.

blogs