1. Hesje en mesje
  PREMIUM
  zeeland geboekt

  Hesje en mesje

  Onlangs werd een aantal van de actievoerende Gele Hesjes ontvangen door Premier Rutte . Twee vrouwen in gele hesjes wilden de heer Rutte geen hand geven. Men sprak daarna van onfatsoen, maar het trok de aandacht en daar leek het om te doen te zijn. Het geven van een hand is zo gewoon geworden dat we er nu amper bij stilstaan. Volgens de filosoof Ortega y Gasset komt het geven van de rechterhand hier in het Westen voort uit een oud gebaar: men toonde de blote rechterhand om te laten zien dat men geen wapen had en dat men met vreedzame gevoelens kwam.
 1. Een dichtende Zwollenaar aan het Zwin
  PREMIUM
  Zeeland Geboekt

  Een dichtende Zwollenaar aan het Zwin

  ‘Zwollenaar aan het Zwin’ noemde Rogier de Jong een van de zeven Zeeuwse gedichten die hij mij liet lezen. ‘Naar/ dit land deze zee ben ik/ verhuisd dit is mijn erf dit is/ mijn deel nu dit is mijn thuis’, concludeert hij, tegenwoordig inwoner van Aardenburg, maar hij is dus van ver gekomen. In de oudste poëzie die ik van hem vond, in een aflevering uit 1972 van het literaire tijdschrift ‘Tirade’, was hij nog verder uit de buurt. Het gaat om een cyclus gesitueerd in Tomi, aan de Zwarte Zee, het oord waarheen Ovidius werd verbannen en waar hij tweeduizend jaar geleden stierf. De Jong liet de Romeinse dichter spreken: ‘Een zee zwart als/ inkt wat een/ troosteloos oord.’
 1. Met Jan Vantoortelboom naar Elverdinge
  zeeland geboekt

  Met Jan Vantoortel­boom naar Elverdinge

  Zondag 19 mei begeleidt schrijver Jan Vantoortelboom lezers op een bustour naar zijn geboortedorp Elverdinge, gemeente Ieper. Hij doet dat op uitnodiging van de Goese boekhandels Het Paard van Troje en De Koperen Tuin. De eerste opstapplaats is op de parking Oostwal in Goes, vertrek 10.00 uur. Lezers in Zeeuws-Vlaanderen kunnen om 10.20 uur opstappen op de parking bij zwembad Scheldorado in Terneuzen. De romans ‘De verdronken jongen’ en ‘Meester Mitraillette’ spelen zich af in Elverdinge. Ook de nieuwe roman ‘Jagersmaan’ is daar voor een deel gesitueerd. Tijdens de busrit op weg naar Elverdinge gaat PZC-verslaggever Jan van Damme met de schrijver in gesprek. In en rond Elverdinge worden locaties bezocht waar Stoffel en Bert Vanheule, David Verbocht en Victor Vanheule tot leven werden gewekt. In het dorp krijgen de deelnemers aan de tour een lunch aangeboden. Later in de middag wordt in de omgeving nog een begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog bezocht. De terugkomst in Terneuzen en Goes staat rond 19.00 uur gepland.

blogs