1. Stem! Onze Zeeuwse schrijvers zijn het waard
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  Stem! Onze Zeeuwse schrijvers zijn het waard

  Herinnert u zich nog het postkaartenrelletje van een jaar of wat geleden? Het was in de Week van het Zeeuwse Boek. De PZC had daarin een eigen rol gekregen met de organisatie van een speciale publieksprijs. Dus niks geen jury, nee, u, ik, wij allemaal mochten ons favoriete Zeeuwse boek aanwijzen. Dat kon digitaal. Maar, en dat is in dit geval belangrijk, lezers konden ook met de inzending van een briefkaart hun favoriet een zetje geven.
 1. Fik Meijer vertelt over Sicilië
  zeeland-geboekt

  Fik Meijer vertelt over Sicilië

  Historicus Fik Meijer (1942) is donderdag (7 oktober) te gast in boekhandel de Drvkkery in Middelburg (19.30 uur) en dinsdag 12 oktober in boekhandel De Koperen Tuin in Goes (20.00 uur). Hij vertelt over zijn nieuwste boek ‘De vele gezichten van Sicilië'. Daarin wordt duidelijk gemaakt hoe er op het Italiaanse eiland culturen van verschillende volken samensmolten en hoe kleine bendes konden uitgroeien tot grote maffiaorganisaties. Meijer is bekend door zijn boeken over oude geschiedenis, waaronder de bestseller ‘Keizers sterven niet in bed’.
 2. Antwerpen-lezing Jeroen Olyslaegers
  zeeland-geboekt

  Antwerpen-le­zing Jeroen Olyslae­gers

  Middelburg - De Vlaamse auteur Jeroen Olyslaegers vertelt op donderdag 21 oktober om 19.30 uur over zijn historische roman Wildevrouw in de Zeeuwse bibliotheek. Wildevrouw gaat over het Antwerpen in de zestiende eeuw, verteld door Beer die de Vlaamse stad ontvlucht is nadat hij drie vrouwen verloor in het kraambed. Na al dat verlies, acht hij zichzelf vervloekt. Olyslaegers (Mortsel, 1967) schrijft columns, theaterteksten en proza. Tickets zijn te koop via de website van de Drukkery in Middelburg of de website van de Zeeuwse Bibliotheek.
 1. Dit is er tijdens de Kinderboekenweek in Zeeland te doen

  Dit is er tijdens de Kinderboe­ken­week in Zeeland te doen

  De Kinderboekenweek 2021 loopt van woensdag 6 tot en met zondag 17 oktober. Het thema dit jaar is 'Worden wat je wil', waarbij kinderboeken rondom beroepen centraal staan. Bette Westera schreef het kinderboekenweekgeschenk 'Tiril en de toverdrank’ (gratis bij aankoop van minstens 12,50 euro aan kinderboeken). 'Dromer', het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2021 is gemaakt door illustrator Mark Janssen. In Zeeland zijn er vele activiteiten.
 1. Margot Vanderstraeten 
in Porgy en Bess
  zeeland-geboekt

  Margot Vander­strae­ten in Porgy en Bess

  Dinsdag 28 september is de Vlaamse schrijfster Margot Vanderstraeten (53) om 20.00 uur te gast in Porgy en Bess in Terneuzen. Ze had internationaal succes met haar roman ‘Mazzel Tov’ (2017) over orthodoxe Joden in Vlaanderen. De pas verschenen roman ‘Minjan’ is het vervolg. De schrijfster: ,,In mijn boek ‘Mazzel Tov’ beschrijf ik de vriendschap tussen mij en een strengreligieus Joods gezin. Door dat boek leerde ik nieuwe families kennen die mij uitlegden hoe ‘bij hun thuis’ het Jodendom wordt beleefd. Deze mensen beschrijf ik in ‘Minjan’.”
 2. Een stapel boeken
  zeeland-geboekt

  Een stapel boeken

  Na ongeveer een jaar kwam onze leesclub eindelijk weer eens bijeen. We waren blij elkaar weer levend terug te zien; onze club bestaat uit oudere heren. Het afgelopen jaar, zo hebben we kunnen vaststellen, is er door ons veel gelezen. Eén lid zei een boek per week te lezen. Omdat we nieuwsgierig waren naar elkaars leeservaringen en we altijd wel willen weten welke boeken de moeite waard zijn om te lezen, leverde de bijeenkomst wel een flinke lijst van uiteenlopende boektitels op. We waren met zeven man.
 3. René Verhulst wil met boek spiegel voorhouden: ‘Niet alles is waar’
  PREMIUM

  René Verhulst wil met boek spiegel voorhouden: ‘Niet alles is waar’

  GOES/EDE - In zijn nieuwe boek ‘Stakende stemmen’ neemt René Verhulst de lezer mee in de journalistieke wereld. De oud-burgemeester van Goes wil laten zien hoe groot de invloed van sociale media op ons leven is aan de hand van twintig korte verhalen over EdeCity, een denkbeeldig platform voor kritische inwoners. ,,Ik probeer mensen een spiegel voor te houden. Ben je er van bewust dat niet alles waar is.”
 4. Lamper in jury Gouden Strop
  zeeland-geboekt

  Lamper in jury Gouden Strop

  Boekverkoopster Jacqueline Lamper maakt deel uit van de jury van de Gouden Strop, een prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Lamper werkt bij de Goese boekhandel Paard van Troje. Zij mag zich sinds begin jaar 'de stoerste thrillerverkoopster van Nederland' noemen. Vorig jaar won Bernice Berkleef de Gouden Strop met haar tweede misdaadroman Bloedsteen. De thrillerprijs is goed voor tienduizend euro en een sculptuur. Juryvoorzitter is ANP-directeur Martijn Bennis.