1. Mens en machine 2
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Mens en machine 2

  Eind jaren zestig van de vorige eeuw schreef de Franse schrijver Jean Anouilh het toneelstuk: ‘Becket, ou l’honneur de Dieu’, over de relatie tussen Thomas Becket en Henry II van Engeland. Aan het einde van het stuk wordt Becket vermoord in de kathedraal van Canterbury. In het toneelstuk komt een scène voor van een maaltijd waarbij de vork wordt geïntroduceerd. Er is meteen commentaar op deze nieuwigheid: een vork om mee te eten! Eten gaat toch even goed met de hand!
 2. Top 5 van de Zeeuwse boekhandels: januari 2020
  zeeland-geboekt

  Top 5 van de Zeeuwse boekhan­dels: januari 2020

  Januari is in boekenland niet meteen een spectaculaire maand. Beetje bekomen van december, dat is het meer. In de lijstjes van de best verkochte Zeeuwse boeken zijn dan ook geen grote verschuivingen waar te nemen. Weinig nieuwkomers ook. Oek de Jong en de Slag om de Schelde houden stand. Prettig dat het fotoboek van Jan van Broekhoven en Cees Maas het licht zag. Dat weet in elk geval in Goes en Middelburg potten te breken. En wie weet, het duurt even voor zo'n boek landt, volgende maand horen we er vast meer van.
 1. De Mens een Machine
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  De Mens een Machine

  Julien Offray de la Mettrie leefde van 1709 tot 1751. Hij was een arts en filosoof en hij beweerde allerlei dingen die men goddeloos vond. Daarom moest hij uit zijn vaderland Frankrijk wegvluchten, maar hij kon in Nederland terecht om natuurkunde te studeren in Leiden. Maar toen hij zijn boek ‘Mens en Machine’ schreef, waarin hij stelde dat de mens niet wezenlijk verschilde van een machine, zorgde dat ook hier voor veel ophef, vooral omdat hij beweerde dat de ziel niet te onderscheiden was van het lichaam. Hij vond het raadzaam weer zijn boeltje te pakken, want in Holland zag men dat toen anders. De ziel was iets aparts.

blogs