1. Andreas Kinneging: prikkelend en soms wereldvreemd

  Andreas Kinneging: prikkelend en soms wereld­vreemd

  In één opzicht wil, naar ik vermoed, Andreas Kinneging graag worden tegengesproken. ‘Een Zeeuwse knol wordt nooit een Arabier’, schrijft hij in het voorwoord van ‘De onzichtbare Maat. Archeologie van goed en kwaad’. Een boek dat vanwege de grootscheepse opzet herinneringen oproept aan ‘De compositie van de wereld’ van Harry Mulisch. Bijna zeshonderdvijftig bladzijden dik, honderden zeer geleerde noten, een imponerende bibliografie waarop veel titels van Kinneging, Andreas prijken en een uitgebreide lijst van de ‘meest gebruikte Griekse woorden’. En er wordt véél Grieks gebruikt.
 2. PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantaine'.
  Podcast

  PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantai­ne'.

  Deze week kwam schrijver Wim Daniëls naar Middelburg voor de PZC/Drvkkerylezing. In gesprek met PZC-verslaggever Jan van Damme vertelde hij over zijn nieuwste boek, de roman ‘Quarantaine’. Bij het gesprek in boekhandel de Drvkkery was met het oog op de coronamaatregelen geen publiek aanwezig. Het interview werd wel opgenomen, zodat geïnteresseerde lezers en alle mensen die dat leuk vinden er toch van kunnen meegenieten.
 1. Soms moet je een mysterie niet ontrafelen
  Zeeuwse schrijvers

  Soms moet je een mysterie niet ontrafelen

  In 2011 juichte men in Australië over ‘Those Who Come After’ (‘a novel of devastating emotional power’) van Elisabeth Holdsworth (‘a mesmerising new voice in Australian fiction’). In het Nederlands ging het boek ‘Zij die na ons komen’ heten en de schrijfster bleek een Nederlandse geboortenaam te hebben, Elisabeth Miriam Esther de Rijke-Nassau. Of is die naam een beetje fictie, zoals ook de ‘memoires’ in het boek, naar de schrijfster zelf erkende, enigszins geromantiseerd zijn? Ik ga het niet uitzoeken, soms moet je een mooi mysterie niet willen ontrafelen. Om het nog wat ingewikkelder te maken heeft de heldin in het verhaal weer een andere naam, Juliana Stolburg.

blogs