1. Waaghalzen stonden tot hun navel in het Noordzeewater
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  Waaghalzen stonden tot hun navel in het Noordzeewa­ter

  We zijn het snel eens. Droog, te droog. Mijn gespreksboer kijkt nog wel tevreden naar zijn wapperende wintertarwe. Die groeit sappig groen naar een gele zomer. Maar voor de rest? Alles wat de afgelopen weken gezaaid en geplant is heeft water nodig. Bieten, aardappelen – het is nog te vroeg om alarm te slaan. Maar een buitje of wat meer? Op erf en land wordt er hier en daar al een schietgebedje gedaan.
 1. Gehard door het leven aan de Noordzee
  PREMIUM

  Gehard door het leven aan de Noordzee

  Ik moet een van de weinige Nederlanders zijn die nog nooit iets van Esther Verhoef (geb. 1968) had gelezen. Daarin is nu verandering gekomen, ik las een verhaal van haar en wil meteen de rest van haar oeuvre lezen. Een heel succesvol oeuvre, ik zie ergens dat in Nederland al 2,5 miljoen exemplaren van haar literaire thrillers zijn verkocht. Het verhaal dat me zo overtuigde is een Zeeuws verhaal, ‘Worst case scenario’, en het is te vinden in een 2011 verschenen boek ‘Nouveau riche & andere verhalen’.
 2. Ate de Jong schrijft
een filmthriller
  zeeland-geboekt

  Ate de Jong schrijft een filmthril­ler

  Van de uit Aardenburg afkomstige filmregisseur Ate de Jong (1953) verschijnt volgende maand de thriller ‘Onder de rode loper'. Daarin vermengt hij een verzonnen verhaal met feiten uit zijn eigen filmcarrière. De thriller speelt tijdens de opnames van ‘De Ontdekking van de Hemel’ en ‘Enigma’, beide films waarvan Ate de Jong zelf (co)producent is geweest. In het boek is Mick Jagger de producent. Als het tweejarige zoontje van een filmproducent wordt gekidnapt, krijgt Leo Berliner de opdracht het kind op te sporen. Zijn zoektocht leidt hem naar Italië en Zwitserland
 1. See you later Alligator
  PREMIUM
  zeeland geboekt

  See you later Alligator

  Herfst 1956 ging ik in Haarlem naar een film die ‘Rock Around the Clock’ heette. Het was druk en lawaaierig in de bioscoop. Er waren vooral jongeren. Ze kwamen voor de muziek van Bill Haley and his Comets die op het witte doek te zien waren. Als de muziek klonk, werden de jongelui nog meer rumoerig, sommigen gooiden hun lege colaflesjes naar het doek en er waren er nogal wat die gingen dansen. De muziek was ook wel heel stimulerend. Vooral het nummer ‘Rock Around the Clock’.

blogs