1. Margot Vanderstraeten 
in Porgy en Bess
  zeeland-geboekt

  Margot Vander­strae­ten in Porgy en Bess

  Dinsdag 28 september is de Vlaamse schrijfster Margot Vanderstraeten (53) om 20.00 uur te gast in Porgy en Bess in Terneuzen. Ze had internationaal succes met haar roman ‘Mazzel Tov’ (2017) over orthodoxe Joden in Vlaanderen. De pas verschenen roman ‘Minjan’ is het vervolg. De schrijfster: ,,In mijn boek ‘Mazzel Tov’ beschrijf ik de vriendschap tussen mij en een strengreligieus Joods gezin. Door dat boek leerde ik nieuwe families kennen die mij uitlegden hoe ‘bij hun thuis’ het Jodendom wordt beleefd. Deze mensen beschrijf ik in ‘Minjan’.”
 2. Een stapel boeken
  zeeland-geboekt

  Een stapel boeken

  Na ongeveer een jaar kwam onze leesclub eindelijk weer eens bijeen. We waren blij elkaar weer levend terug te zien; onze club bestaat uit oudere heren. Het afgelopen jaar, zo hebben we kunnen vaststellen, is er door ons veel gelezen. Eén lid zei een boek per week te lezen. Omdat we nieuwsgierig waren naar elkaars leeservaringen en we altijd wel willen weten welke boeken de moeite waard zijn om te lezen, leverde de bijeenkomst wel een flinke lijst van uiteenlopende boektitels op. We waren met zeven man.
 3. René Verhulst wil met boek spiegel voorhouden: ‘Niet alles is waar’
  PREMIUM

  René Verhulst wil met boek spiegel voorhouden: ‘Niet alles is waar’

  GOES/EDE - In zijn nieuwe boek ‘Stakende stemmen’ neemt René Verhulst de lezer mee in de journalistieke wereld. De oud-burgemeester van Goes wil laten zien hoe groot de invloed van sociale media op ons leven is aan de hand van twintig korte verhalen over EdeCity, een denkbeeldig platform voor kritische inwoners. ,,Ik probeer mensen een spiegel voor te houden. Ben je er van bewust dat niet alles waar is.”
 4. Lamper in jury Gouden Strop
  zeeland-geboekt

  Lamper in jury Gouden Strop

  Boekverkoopster Jacqueline Lamper maakt deel uit van de jury van de Gouden Strop, een prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Lamper werkt bij de Goese boekhandel Paard van Troje. Zij mag zich sinds begin jaar 'de stoerste thrillerverkoopster van Nederland' noemen. Vorig jaar won Bernice Berkleef de Gouden Strop met haar tweede misdaadroman Bloedsteen. De thrillerprijs is goed voor tienduizend euro en een sculptuur. Juryvoorzitter is ANP-directeur Martijn Bennis.
 1. Een rondwandelingetje in de buurt
  zeeland-geboekt

  Een rondwande­lin­ge­tje in de buurt

  Hier vlakbij aan de weg heb je een fietsenwinkel (Harm’s Rijwielcentrale) met nieuwe rijwielmodellen in de etalage. Soms staan er ook fietsen buiten. Boven de deur is een bord bevestigd met ‘Gazelle Gaat Verder’ erop. Binnen ruikt het naar rubber. Je kunt er behalve fietsen en binnen- en buitenbanden, soms ook zwarte en gele en tomaatrode regenjasjes kopen en fietstassen en pompjes en drinkflessen en zadels en lampjes die je aan je mouwen kunt bevestigen. Ze repareren er ook je fiets. Ze hebben achter de winkel een werkplaats. Ze hangen daar je fiets aan haken aan staalkabels op, zodat de fietsenmakers gemakkelijker bij de ketting kunnen en aan de pedalen kunnen draaien. Er is een werktafel met ontelbaar veel voorwerpen erop. De meeste van metaal en zwart of glimmend. Het ruikt daar een beetje naar smeerolie. Een van de fietsenmakers heet Harm.
 2. Saskia Maaskant telt af naar uitreiking Thea Beckmanprijs, ook al zit ze midden in loodzware chemokuren
  PREMIUM

  Saskia Maaskant telt af naar uitreiking Thea Beckman­prijs, ook al zit ze midden in loodzware chemokuren

  BRUINISSE - Het nieuws dat ze lymfeklierkanker heeft, kwam 1,5 uur nadat Saskia Maaskant hoorde dat ze met haar boek ‘Meerminnen verdrinken niet’ op de shortlist staat voor de Thea Beckmanprijs. In één klap stortte haar wereld in. Voor even dan. De schrijfster schrijft zichzelf, en vele anderen, met humor door chemo’s en andere ellende heen. En telt ondertussen de dagen af tot de uitreiking van de prijs op zaterdag 18 september.
 1. Melis Stoke kwam van Zierikzee
  PREMIUM

  Melis Stoke kwam van Zierikzee

  Van Arnemuiden tot en met Zwin, maar vooral Zierikzee, heel veel Zierikzee. Alleen heet de stad nooit zo bij Melis Stoke, hij heeft het over Cyrixe, Zerixze en nog een heleboel varianten. Melis Stoke is bijna een fabelfiguur. Zijn naam ontdekte men pas laat op een stuk perkament dat achter een ander boek was ingenaaid. De jaartallen zijn ook ongewis, maar aan het begin van de veertiende eeuw produceerde hij de ‘Rijmkroniek van Holland’, tegelijk een kroniek over het Zeeland van weleer. Over zijn geboorteplaats bestaat eveneens onduidelijkheid, maar vanwege alle vermeldingen gaan de gedachten vooral één kant op.
 1. Vlissingers schrijven ‘bijbel’ voor beginnend horecapersoneel: ‘Alles draait om aandacht voor de gast!’
  PREMIUM

  Vlissin­gers schrijven ‘bijbel’ voor beginnend horecaper­so­neel: ‘Alles draait om aandacht voor de gast!’

  VLISSINGEN - Hoe draag je een dienblad of verkoop je meer drankjes? Maar bovenal: hoe leg je de gast in de watten? Het staat haarfijn beschreven in het nieuwe boek Ober! Ober! waarmee de Vlissingse horecatijgers Jordy van Heese en Stijn van Boxtel de beginnende horecamedewerker op het juiste spoor willen zetten. ,,Oprechte aandacht voor de gast, daar draait alles om.”
 2. Calvados
  zeeland-geboekt

  Calvados

  Vorige week kwam mijn oudste broer, Zweitze, op bezoek. Hij was jarig en bracht een fles calvados mee. De drank deed me opeens denken aan wat Van Schaik uit Vlissingen me ooit vertelde. Jan van Schaik had Engels gestudeerd in Utrecht, was lang leraar en vertaalde teksten uit het Engels, onder andere het boek: We Didn’t Mean to go to Sea, van Arthur Ransome, dat vertelt over een stel kinderen die per ongeluk met hun zeilbootje van Engeland in Vlissingen terechtkomen; hij schreef over het brouwen van bier en over het zelf maken van wijn, maar hij maakte ook calvados. Hij werd geprezen om hetgeen hij gemaakt had en hij besloot mee te doen aan een grote calvados-wedstrijd in Deauville, in Normandië. Hij deed enkele flesjes calvados in zijn fietstas en reed richting Deauville aan de Franse kust. De tocht ging goed, maar naarmate de reis vorderde dacht hij na over wat hij aan het doen was. Was het niet te pretentieus om als Nederlander mee te doen aan zo’n prestigieuze wedstrijd met een jury van fijnproevers. Hij kwam door dorpen met allerlei plekken waar calvados te koop was en hij besloot zijn drank te laten keuren door zo’n handelaar, van wie hij vermoedde dat die toch wel iets van de kwaliteit van calvados wist.
 3. Anthoni Fierloos maakt kans op titel Boekverkoper van het Jaar
  zeeland-geboekt

  Anthoni Fierloos maakt kans op titel Boekverko­per van het Jaar

  Anthoni Fierloos van de Goese boekhandels Het Paard van Troje en De Koperen Tuin maakt kans ‘Boekverkoper van het jaar’ te worden. Na een landelijke publieksverkiezing staat hij in de top 5. Een vakjury onder leiding van auteur Dido Michielsen gaat komende maand bepalen wie de uiteindelijke winnaar wordt. De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door de in het boekenvak actieve netwerkorganisatie Elspeet. Anthoni Fierloos stond ook in 2014 en 2019 op de shortlist. Margreeth de Haan van boekhandel 't Spui in Vlissingen won de titel in 2017. Manda Heddema is dit jaar ook genomineerd, zij runde tot 2019 De Koperen Tuin en ging toen verder als boekhandelaar in Driebergen.
 4. Freek de Jonge schrijft over zijn jongste jaren
  zeeland-geboekt

  Freek de Jonge schrijft over zijn jongste jaren

  Het eerste deel van de memoires van cabaretier Freek de Jonge (1944) verschijnt donderdag 14 oktober. De titel is 'Kom verder'. De theatermaker duikt in zijn eerste levensjaren en geeft daarbij een beeld van het leven van zijn grootouders en ouders. Het verhaal begint in de zomer van 1900 als de veertienjarige grootvader tijdens het koeien hoeden op Schouwen-Duiveland een Roeping krijgt. Daardoor wordt vader Andries vijftien jaar later voorbestemd tot predikant. Freek woonde van 1962 tot 1965 in Kloetinge, zijn vader was in die jaren godsdienstleraar op het Christelijk Lyceum voor Zeeland in Goes.
 1. De met veel zorg opgetaste lading moest droog bij de koeienboer in de Achterhoek arriveren
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  De met veel zorg opgetaste lading moest droog bij de koeienboer in de Achterhoek arriveren

  We noemden het repen. Of het een echt werkwoord is, weet ik nog steeds niet. Maar we deden het. We klommen met zijn tweeën bovenop een met balen stro volgeladen vrachtwagen. Eerst hadden we voor en achter de dikke touwen bevestigd die de lading bij elkaar moesten gaan houden. Bovenop lag de reep te wachten: een dubbele katrol waaraan de voor en achter bevestigde touwen werden vastgemaakt. We moesten ons eerst schrap zetten, met onze hielen goed klem tussen twee strobalen. Dan hé hup en trekken, hé hup en trekken. De eerste keren haalde je wel een halve meter touw door de katrollen die meteen ook klemmen waren. Met de laatste halen waren er centimeters te winnen. Als de touwen strak als snaren stonden, gromde de vrachtwagenchauffeur tevreden. Zo ingesnoerd kon hij de weg wel op.
 2. Mannen van Schorem komen naar Middelburg
  zeeland-geboekt

  Mannen van Schorem komen naar Middelburg

  Bertus en Leen van de Rotterdamse barbiershop Schorem komen naar Middelburg. Zondag 5 september zijn ze om 15.00 uur met baarden en tattoos te gast in Kaffee 't Hof in Middelburg. Muziekjournalist Floor Boogaart is ook van de partij, zij schreef een boek over de Schoremmannen. PZC-verslaggever Maurits Sep is de interviewer van dienst. DJ Hayo draait als er even niet wordt gepraat rockabilly en blues. De bijeenkomst is de derde in de serie 'Stoere Mannen, Sterke Verhalen’ die ZB Bibliotheek van Zeeland, Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen en Kaffee 't Hof organiseren.