1. Lezing over de eerste Zeeuwse premier
  zeeland-geboekt

  Lezing over de eerste Zeeuwse premier

  Isaäc Fransen van de Putte (1822-1902) was de eerste Zeeuwse premier van Nederland. Hij was in de vergetelheid geraakt. Tot historicus Paul Consten hem eind vorig jaar in zijn biografie in de schijnwerper zette als een ‘selfmade politicus’. Consten komt dinsdag 28 januari naar Goes om te vertellen over het leven van de in Goes opgegroeide premier: zijn mislukte opleiding op het Instituut voor de Marine en zijn politieke loopbaan daarna. De lezing begint om 19.30 uur in boekhandel De Koperen Tuin, kaarten kosten 5,- euro.
 2. Top 5 van de Zeeuwse boekhandels: december 2019
  zeeland-geboekt

  Top 5 van de Zeeuwse boekhan­dels: december 2019

  We zijn nog niet klaar met onze Tweede Wereldoorlog. De kans dat Tobias van Gent en Hans Sakkers zeker tot mei van dit jaar in trek blijven met hun ‘Slag om de Schelde', is groot. In Vlissingen zorgen Edwin Tilroe en Jo de Ridder dat de top 5 vol granaatinslagen en explosies zit. In Middelburg is het met het in de top teruggekeerde stripboek van Willem Meijer en Arthur Scheijde al niet anders. Gelukkig dat het 'Leuk Zeeuws koken’ uit een ander vaatje tapt. En laten we Oek de Jong niet vergeten: hij hield ook in de decembermaand in de meeste boekhandels stand.
 1. Er hangt een paardenhoofdstel aan de muur
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Er hangt een paarden­hoofd­stel aan de muur

  Een paar jaar na de oorlog werd het oorlogje spelen verdrongen door het cowboytje spelen. Dat had misschien te maken met de toenemende Amerikaanse invloed op Europa. Mijn vriendje Gerke had stripboeken met daarin Buffalo Bill. Even later bracht een vriendin van mijn moeder, tante Charlotte uit België, afleveringen van Robbedoes mee waarin tot ons plezier Lucky Luke voorkwam. Als je oplette waren er opeens veel cowboys in ons leven. Ze hingen als het ware in de lucht. Er waren cowboyfilms waar wij niet naartoe mochten. Die waren voor jongens boven de veertien. Misschien omdat in die films bosjes indianen werden neergeschoten, maar misschien ook om andere redenen.
 1. Josephine Rombouts
geeft schrijfcursus
  zeeland-geboekt

  Josephine Rombouts geeft schrijfcur­sus

  Josephine Rombouts geeft woensdag 15 januari om 19.30 uur een proefles ‘Creatief Schrijven’ in boekhandel de Drvkkery in Middelburg. ,,Het is een beginnerscursus maar ook als je al schrijfervaring hebt kun je er veel van opsteken", zegt Josephine. ,,Het materiaal is ontwikkeld en getest door enkele ‘topauteurs’ van uitgeverij Querido en wordt steeds aangepast en uitgebreid. Het doel is om meer te leren over hoe een goed verhaal in elkaar steekt en om zelf een kort verhaal te schrijven. Er zijn opdrachten die je meenemen naar andere auteurs en naar je eigen ervaringen. Je leert overbrengen wat jij wilt zeggen op een manier die anderen aanspreekt.”
 1. Hereniging op
een Zeeuwse
boerderij
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Hereniging op een Zeeuwse boerderij

  In ‘Zeeland, or Elective Concurrences’ (2001) neemt Hans Koning (1921-2007) de lezer mee naar Zeeland in de oorlogsjaren. Hij, in Nederland opgegroeid maar Amerikaan geworden, mocht dan niet meer in het Nederlands schrijven, hij bleef wel een beetje in het Nederlands denken. ‘Gibt es unterduykers here?’ zeggen Duitse soldaten bij hem. Eerder liet hij iemand opmerken: ‘she dived under’. Met meteen de uitleg dat dit vertaald Nederlands (‘translated Dutch’) is voor ondergronds gaan. Aan het woord is de Joodse Marie de Jongh, op de vlucht. Haar moeder is ondergedoken op de Walcherse boerderij van Wouter Dieleman, vijf mijl ten zuidwesten van Veere.

blogs