1. Sinterklaas, een oude man
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Sinter­klaas, een oude man

  Sinterklaas, een oude man Trekt zich nergens wat van an. Hij strooit hier en daar een noot Hij komt rustig met de boot En zijn schoorsteen blijft maar roken. Hij heeft niets tegen kachel stoken: Zonder schoorsteen gaat ‘t niet goed. Piet krijgt geen roe, maar wel wat roet (roe en roet scheelt maar 1 letter). Geen roe meer, geen kind is nog een etter. Alle kinderen zijn zoet en o zo beschaafd Velen zijn, net als hun ouders, hoogbegaafd En ze hebben leren consumeren. Daarom krijgen ze geschenken, Karrenvrachten. Je kunt het zo gek niet bedenken Of ze krijgen het: barbies, tractors, nieuwe sokken, Lap-tops, e-bikes, pindabrokken. Opblaaspoppen, hardloopschoenen, vakantiereisjes, Tatoeages, boerenjongens, boerenmeisjes. Buitenkeukens, scheve schaatsen, tussendoortjes, Lichtgevende condoompjes, drones en accuboortjes. Ja, iedereen, of hij of zij nu groot of klein is, Of met de fiets of gewoon te voet of met de trein is, Honderd jaar oud, of ouder, of nog een kind: Iedereen krijgt cadeautjes van de sint. Zelfs de tandarts, die viert feest, Krijgt van de sint een suikerbeest. Als alles klaar is, bestijgt hij zijn paardje En lacht stiekem in zijn baardje. Hij vindt het blijkbaar heel niet erg, Die kolossale afvalberg.
 2. Aai eens over de warme neus van dikbil Muffin
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  Aai eens over de warme neus van dikbil Muffin

  Nu het Haagse Malieveld door zwaar uitgeruste onrust aan modder is verreden, vond ik dat wel een mooie bijkomstigheid. Zo dichtbij het stadscentrum, nog dichter bij het Torentje van onze op gezette tijden vergeetachtige eerste minister, daar zag het er plotseling hartstikke landelijk uit. Al die stedelingen moeten zich een aardverschuiving geschrokken zijn. Slik! Slik op hun stoepen, slik op hun met blik volgestouwde doorgangsroutes. Dat waren ze niet gewend.
 3. Uitgeput na een literaire achtbaan
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Uitgeput na een literaire achtbaan

  Geen komma’s, veel strepen, het is kenmerkend voor het jachtige en weerbarstige proza van Dirk Dufraing. Inmiddels is het stil rond deze auteur, in 1956 geboren te Turnhout, maar hij schreef enkele luidruchtige boeken. Zijn debuut Kromhout uit 1988, De Kerstman in september uit 1991, maar vooral Rock’n’Roll uit 1989 waarin de Vlaamse schrijver, tenminste zijn tweede ik, Dédé Destain geheten, zich terugtrekt te Kamperland ‘Noord-Beveland – Zeeland – Nederland – Europa etc.’ Hij heeft daar ‘’n soortement bungalow’ gehuurd om aan de hand van een verzameling LP’s een boek over het verschijnsel rock’n’roll te maken. Een boek dat steeds meer een zelfportret wordt van een aan drank en vrouwen verslaafde schrijver.
 1. Werkgroep Poëzie Middelburg presenteert bundel 'Sintels’
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Werkgroep Poëzie Middelburg presen­teert bundel 'Sintels’

  Zondag 3 november treedt de Werkgroep Poëzie met stadsdichter Anna de Bruyckere en een aantal gastdichters uit Brabant op in het centrum van Middelburg. Deze happening vindt plaats in het kader van de Kunst- en Cultuurroute. Net als elk jaar wordt er een bescheiden bundel uitgegeven waarin alle gedichten rondom het thema (vuur, dit jaar) zijn opgenomen. Die bundel wordt op 3 november gepresenteerd.
 2. We spraken er schande van, een vlag hoort hoog op de toren
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  We spraken er schande van, een vlag hoort hoog op de toren

  Niet zo lang geleden zat ik bij Piet op de koffie. Hij woont aan de Markt van Groede. We keken naar boven. Daar kun je de vlaggenstandaard nog zien, wees hij. Al jaren niet meer in gebruik, voegde hij eraan toe. Als er iets koninklijks te vieren valt, wordt er nu een vlag geplant in het gemeenteplantsoen aan de Traverse. Op de begane grond. Het beklimmen van de toren zou te lastig of te gevaarlijk zijn.
 3. Jeugdboekenschrijver Rob Ruggenberg overleden

  Jeugdboe­ken­schrij­ver Rob Ruggenberg overleden

  MIDDELBURG - Jeugdboekenschrijver Rob Ruggenberg is zaterdag 26 oktober overleden. Hij was 73 jaar. In het Zeeuwse was hij bekend door zijn historische jeugdromans die in Zeeland speelden of Zeeuwse hoofdpersonen hadden. Na een loopbaan als journalist voor onder andere ‘Trouw’ en ‘Brabants Dagblad’ debuteerde hij in 2006 met ‘Het verraad van Waterdunen’, over vluchtende weeskinderen in Zeeland in de beginjaren van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Hij was heel trots op de Prijs van de Jonge Jury in 2013 voor zijn roman ‘IJsbarbaar’.
 4. Hans Steketee vertelt over zijn reconstructie van de ondergang van de Warnow
  zeeland-geboekt

  Hans Steketee vertelt over zijn reconstruc­tie van de ondergang van de Warnow

  NRC-journalist Hans Steketee vertelt woensdag 30 oktober in Middelburg over zijn pas verschenen boek 'De Warnow - Een schip, een man, een droom'. In dat boek reconstrueert hij de ondergang in 2013 van de oude tot zeilschip omgebouwde loodsboot Warnow. Het schip verdween tijdens stormachtig weer in de Noordzee tussen Schotland en Noorwegen. Aan boord waren drie vrienden, onder wie de toen 51-jarige Middelburger Peter van Liere. Schipper was Arnoud Brinkman, hij had met zijn ook aan boord aanwezige vriendin Tirza Smit het plan opgevat om naar het Noorderlicht te varen. Bij vertrek uit Schiedam waren er acht opvarenden, vijf van hen stapten in Schotland van boord na een stormachtige overtocht.

blogs