1. Het is windstil, we zien de sterren, horen in de verte de laatste trein naar Goes vertrekken
  PREMIUM
  column jan van damme

  Het is windstil, we zien de sterren, horen in de verte de laatste trein naar Goes vertrekken

  Het was bij slaaptip nummer negen op de PZC-site dat ik wakker werd. ‘Vrijen, ja voor mannen, nee voor vrouwen’. Dat leek me wat al te voortvarend. Temperaturen waarbij je te loom bent om een vlieg van je lip te blazen, nodigen niet uit tot strapatsen. Een koude douche wordt ook al afgeraden. Niet bewegen en wel goed ademhalen, zei mijn vader altijd. Daar houd ik me in de huidige tropennachten aan.
 2. Koekkoek met de schilderkist op vakantie
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Koekkoek met de schilder­kist op vakantie

  De stroohoed of muts met een bandje onder de kin vastgemaakt, de stofmantel aan het lijf, de portefeuille en schilderkist op den rug, teekenstoel, veldezel bij elkander in eenen linnen zak.’ De schilder gaat op pad, ook voorzien van ‘tabakszak, pijp enz.’. De schilder in kwestie is B.C. Koekkoek. Koekkoek, Koekkoek, Koekkoek, het meest illustere Zeeuwse schildersgeslacht. Het begon allemaal met Johannes Hermanus Koekkoek, in 1778 geboren te Veere, opgeleid aan de Middelburgse Tekenacademie. Zijn oudste zoon Barend Cornelis Koekkoek (Middelburg 1803 – Kleef 1862) werd een nog altijd befaamde landschapschilder, maar ontpopte zich in 1841 ook als schrijver, met ‘Herinneringen en Mededeelingen van eenen Landschapschilder’. Achter die duffe titel gaat een levendig verslag schuil van een Duits reisje.
 3. De bal is honderd jaar rond in Breskens

  De bal is honderd jaar rond in Breskens

  In de afgelopen weken, toen er niet gevoetbald mocht worden, was het jubileumboek van VV Breskens een kleurige pleister op de wonde voor wie anders maar een beetje verweesd naar de buis zat te staren. Honderd jaar voetbalvereniging, tegenwoordig op Sportpark Baersande, eerder aan de Sportlaan, nog eerder aan de Oude Rijksweg. Frans Meijaard en Serge de Ruijsscher hebben het wel en wee - tien keer kampioen, twaalf keer degradatie - van hun club in het boek 'Kleurrijk Zwart-Wit’ op een vlotte en vermakelijke manier samengebracht.

blogs

 1. Standbeelden
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Standbeel­den

  Keizer Qin Shi Huangdi (259 - 210 voor onze jaartelling) had zichzelf als Keizer van China uitgeroepen. Hij veroverde steeds meer land dat hij dan bij zijn Chinese rijk voegde. Hij liet de beroemde muur bouwen, waarbij duizenden slaven stierven. Hij zorgde voor meer regels in het geldverkeer en voor eenheid in de wetgeving. Ook kwamen er duidelijker regels voor het Chinese schrift. Toen hij 35 jaar oud was, liet hij enkele honderden geleerden levend begraven, ook al wordt er nu gezegd dat dat niet waar is. Veel klassieke boeken werden verbrand en zijn onderdanen werd verboden er nog iets uit te citeren. Hij liet een groot leger van beelden maken, soldaten en strijdwagens van gebakken klei en ze werden door grond bedekt. Ze zijn pas in 1974 toevallig door boeren gevonden. Ze dienden om bij het graf van de keizer boze geesten af te schrikken. Al dat begraven bracht me op een idee.