1. De oplichter had twee T-Fords voor de deur
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  De oplichter had twee T-Fords voor de deur

  Anton Dreesmann, Heinrich Cloppenburg, Anton Kreijmborg: toen Westfalen te klein voor ze werd, kwamen ze met hun manufacturenzaken naar Nederland. Dat was eind negentiende eeuw. Ook Heinrich Bokern waagde de sprong en opende in Haarlem, Leiden, Delft, Dordrecht en Rotterdam winkels in hoeden en petten en dameskorsetten. Zijn winkels redden het niet. Zoon Bernard Bokern probeert het nog wel als drogist, maar hij gaat ten onder in wereldcrisis en wereldoorlog.
 2. Greetje
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Greetje

  Mijn moeder zong wel eens wat als ze aan het koken was of bij ander huishoudelijk werk, zoals aardappelen schillen, bonen doppen, sokken stoppen. Ze zong liedjes als: ‘Twee ogen zo blauw’, of: ‘Op de grote stille heide’, maar ze zong ook ooit over Greetje. Greetje wilde naar haar moeders graf, kreeg daarvoor straf en droeg een brandnetelkleedje. Zoiets vond ik een vreselijk idee. Ik wist wat brandnetels waren en je kreeg er blaasjes van op je handen of armen of kuiten. Dat iemand een jurk van brandnetels droeg, leek me haast onverdraaglijk.
 1. Wat is er nou leuker dan de spijker op de kop te slaan zonder dat je een hamer vasthoudt?
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  Wat is er nou leuker dan de spijker op de kop te slaan zonder dat je een hamer vasthoudt?

  Tijd om de zon in het water te zien schijnen. Want zo werkt dat. Als het u voor de wind gaat, dan hoef ik niet tegen de bierkaai te vechten. Ha. De grap van deze eerste drie zinnen is dat meer dan de helft van het jonge lezerspubliek nu al de pijp aan Maarten heeft gegeven. Zeggen internetwatchers en getatoeëerde hiphoppers die er verstand van denken te hebben. De jeugd van tegenwoordig groeit niet meer op met gezegdes en volkswijsheden. En denkt aan een skiff als er eens tegen de stroom moet worden opgeroeid.
 1. Zeeuwse schrijvers: Op zoek naar een bushalte
  PREMIUM
  Zeeland Geboekt

  Zeeuwse schrijvers: Op zoek naar een bushalte

  Iedere keer wanneer ik op de naam Gerrit Jan Zwier stuit, denk ik brr. Ik ben nu eenmaal geen man van het noorden, nooit zal ik hoger komen dan Veendam. Toen ik daar een nacht logeerde en door een spleetje in de gordijnen keek, meende ik een ijsbeer door de sneeuw te zien schuiven. Zwier (in 1947 te Leeuwarden geboren) is bekend door boeken, nog eens brr, als ‘Het noordelijk gevoel’, ‘Altijd Noorwegen’ en ‘Er gaat niets boven Zweden’. Hij schreef ook reisproza over Alaska, Lapland, IJsland.

blogs