Tijs van Bragt. foto Ronald den Dekker
Volledig scherm
PREMIUM
Tijs van Bragt. foto Ronald den Dekker © WACONimages

Zout op de ramen in Groede

 1. Het is windstil, we zien de sterren, horen in de verte de laatste trein naar Goes vertrekken
  PREMIUM
  column jan van damme

  Het is windstil, we zien de sterren, horen in de verte de laatste trein naar Goes vertrekken

  Het was bij slaaptip nummer negen op de PZC-site dat ik wakker werd. ‘Vrijen, ja voor mannen, nee voor vrouwen’. Dat leek me wat al te voortvarend. Temperaturen waarbij je te loom bent om een vlieg van je lip te blazen, nodigen niet uit tot strapatsen. Een koude douche wordt ook al afgeraden. Niet bewegen en wel goed ademhalen, zei mijn vader altijd. Daar houd ik me in de huidige tropennachten aan.
 2. Schoen
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Schoen

  Rond mijn vijftiende merkte ik dat mijn rechterschoen altijd het eerst kapot ging. Het begon met een zacht piepen. De schoen maakte dan een klagend en zielig geluid als ik liep. Daarna ging de zool langzaam maar zeker los. Ik moet erbij vertellen dat ik rechts ben. Bij het voetballen schoot ik vooral met mijn rechterbeen. De neus van mijn rechterschoen was ook meestal nogal kaal. Regelmatig poetste ik mijn schoenen op zaterdag. Ik had een klein borsteltje met een handvat om de schoenen in te smeren en een grotere om ze te laten blinken. Ik had ook nog een doekje. Schoensmeer zat in een blikken doosje dat je open kon wippen door aan een metalen vleugeltje te draaien. Erdal stond op het deksel in cursieve letters en met een rode pelikaan op de letter d. Het was dankbaar werk, het schoenen poetsen. Na afloop, als ze mooi blonken, sloeg je de twee borstels in elkaar. Het had iets intiems.
 3. 3 september: Manu Keirse geeft lezing over rouwverwerking
  zeeland-geboekt

  3 september: Manu Keirse geeft lezing over rouwverwer­king

  De Vlaamse psycholoog Manu Keirse (1946) is donderdag 3 september te gast in boekhandel de Boekenmolen in Meliskerke. Daar geeft hij om 19.45 uur een lezing over het thema ‘rouw en verdriet'. Keirse was in Leuven onder andere directeur van de Patiëntenbegeleiding van de Universitaire Ziekenhuizen. Hij geeft les aan de faculteit geneeskunde van de Katholieke Universiteit Leuven en aan de Benelux-universiteit in Eindhoven. Hij is gespecialiseerd in patiëntenbegeleiding, rouwverwerking en palliatieve zorg. Belangstellenden voor de lezing moeten zich vooraf aanmelden.

blogs