Eke Mannink
Volledig scherm
Eke Mannink © FOTO HISSINK

Zomerse poëziemiddag in Casa Portiera

 1. Vermakelijk is het gewoel van de aardwormen
  PREMIUM

  Vermake­lijk is het gewoel van de aardwormen

  Jacob van Lennep is zo’n schrijver waarnaar volop straten zijn vernoemd, maar waar verder niemand nog om maalt. De uitgave van zijn reisdagboek onder de titel De zomer van 1823 door Marita Mathijsen en Geert Mak en de bijbehorende televisieserie heeft daarin nauwelijks verandering gebracht. Terwijl Jacob van Lennep (Amsterdam 1802 – Oosterbeek 1861) toch een stralende ster was in de kosmos van onze 19de-eeuwse literatuur. Hij ondernam zijn reis door Nederland, tussen 28 mei en 2 september 1823, samen met Dirk van Hogendorp, de zoon van de man achter de eerste Nederlandse grondwet. Jolige jongemannen, en dat is in het dagboek te merken.
 2. Onze op onderduik ingerichte achterkamer oogt volstrekt overbodig
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  Onze op onderduik ingerichte achterka­mer oogt volstrekt overbodig

  We hadden onze achterkamer al ingericht. Of tuinkamer, of studeerkamer, in elk geval, de ruimte in ons huis die het verst van de straatkant af ligt. De eindejaarsopstelling, zo was de gangbare benaming geworden. Dat wil zeggen: een gerieflijke mand, een berg gezonde kauwkluifjes, een waterbak en een voorraad brokken voor minstens twee dagen. En, misschien nog wel het belangrijkst van al, de geluidsinstallatie met een stapel kerst- en wintercd’s.
 3. Uitzicht op een nieuwsgierig plukje schaamhaar
  PREMIUM
  ZEELAND-GEBOEKT

  Uitzicht op een nieuwsgie­rig plukje schaamhaar

  Pieter van Lierop. Dat is zo’n naam waarbij er ergens vaag een belletje gaat rinkelen. Waar ken ik hem van? Was dat niet die man die ooit in de jury van Film by the Sea in Vlissingen heeft gezeten? Bijna goed. Pieter was als filmrecensent van de PZC en nog een hele rits andere regionale kranten gevraagd aan te schuiven bij het gezelschap dat de mooiste literatuurverfilming zou uitkiezen. Dat was ergens in de jaren 90 of misschien zelfs begin deze eeuw. Een week voor aanvang van het festival kreeg hij te horen dat hij uit de jury werd gezet. Want, zo bleek, het Algemeen Dagblad sponsorde het filmfeest in Vlissingen en wenste geen journalist van een concurrerend medium in de jury.
 1. Goese scholieren eindelijk weer samen om te sporten
  Play

  Goese scholieren eindelijk weer samen om te sporten

 2. Premier Rutte: 'Rellen geen protest, maar crimineel geweld'
  Play

  Premier Rutte: 'Rellen geen protest, maar crimineel geweld'

blogs