wies de bles
Volledig scherm
PREMIUM
wies de bles © Ruben Oreel

Zo hoog is het reikhalzen

wies de bles
Volledig scherm
wies de bles © Ruben Oreel
cover Wies de Bles bundel Aha
Volledig scherm
cover Wies de Bles bundel Aha © Wies de Bles

‘Aha’ heet het boek waarin Wies de Bles haar poëzie verzamelde. Zegt de lezer aha of tja?

Mario Molegraaf

Je kent Wies de Bles misschien niet, maar waarschijnlijk ken je haar toch. Ze liet in heel Zeeland sporen achter als omgevingskunstenaar en beeldhouwer. Je stuit bijvoorbeeld op haar ‘Berg van water’ in Ellewoutsdijk en haar gedroomd palmbos bij Borssele, haar krokodil die je oog bedriegt en bedreigt in Oost-Souburg en haar ‘Jong schaap en de verwondering’ bij Lewedorp. En anders is er nog een muurgedicht in Middelburg, want zij schrijft ook poëzie. Ze werd in 1941 geboren te Scheveningen en kwam in 1964 naar Zeeland. Het gedicht op de muur van een hotel in de Nederstraat is dan ook een zee-gedicht. Het noopt tot lang stilstaan, deze tekst over onze oorsprong, ik moet denken aan het boek ‘The Vital Question’ van de biochemicus Nick Lane dat ik een paar jaar terug vertaalde, en die essentiële vraag luidde hoe wij zijn geworden wie wij zijn. Of zoals de dichteres het noemt: hoe zit het met ‘de poreuze grens/ van eencellig wier/ naar homo sapiens’.

 1. Andreas Kinneging: prikkelend en soms wereldvreemd

  Andreas Kinneging: prikkelend en soms wereld­vreemd

  In één opzicht wil, naar ik vermoed, Andreas Kinneging graag worden tegengesproken. ‘Een Zeeuwse knol wordt nooit een Arabier’, schrijft hij in het voorwoord van ‘De onzichtbare Maat. Archeologie van goed en kwaad’. Een boek dat vanwege de grootscheepse opzet herinneringen oproept aan ‘De compositie van de wereld’ van Harry Mulisch. Bijna zeshonderdvijftig bladzijden dik, honderden zeer geleerde noten, een imponerende bibliografie waarop veel titels van Kinneging, Andreas prijken en een uitgebreide lijst van de ‘meest gebruikte Griekse woorden’. En er wordt véél Grieks gebruikt.
 2. PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantaine'.
  Podcast

  PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantai­ne'.

  Deze week kwam schrijver Wim Daniëls naar Middelburg voor de PZC/Drvkkerylezing. In gesprek met PZC-verslaggever Jan van Damme vertelde hij over zijn nieuwste boek, de roman ‘Quarantaine’. Bij het gesprek in boekhandel de Drvkkery was met het oog op de coronamaatregelen geen publiek aanwezig. Het interview werd wel opgenomen, zodat geïnteresseerde lezers en alle mensen die dat leuk vinden er toch van kunnen meegenieten.

blogs