Volledig scherm
Tijdschrift Noe © Noe

Zeeuwstalig Noe is
beschikbaar in
de tijdschriftenbank

Vanaf eind december 2019 / begin januari 2020 zijn alle 25 afleveringen van het Zeeuwstalige tijdschrift ‘NOE’ (nrs. 0 t/m24) beschikbaar op internet via de tijdschriftenbank Zeeland van de Zeeuwse Bibliotheek. Zie: https://tijdschriftenbankzeeland.nl/periodicals/noe

Dr. J. Francke, bij de ZB verantwoordelijk voor de tijdschriftenbank: ,,Ik vind het een erg leuk tijdschrift, vooral omdat het niet in nostalgie bleef hangen maar juist erg op de moderne tijd aansloot.”

Het tijdschrift ‘NOE. Een bitje uut ’t zuudwesten’ verscheen van 1997 tot 2008 in oblong formaat, telde veertig bladzijden en had uiteindelijk zo’n 800 abonnees. Er verschenen bijdragen in van in totaal circa negentig verschillende auteurs, waarvan een kwart uit Zeeuws-Vlaanderen afkomstig was en een achtste uit Noord-Zeeland en Flakkee. Zij schreven gedichten, korte of langere verhalen en vertalingen van songteksten in de eigen streektaal.

Na het verschijnen van het 24ste nummer (winter 2008) zag initiatiefnemer en drijvende kracht achter de ‘NOE’, Marco Evenhuis uit Souburg, zich genoodzaakt met het tijdschrift te stoppen. 

 1. Kerstmes
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Kerstmes

  Het kerstfeest of hoe het dan ook genoemd wordt, lijkt steeds langer uitgesmeerd te worden. Vorig jaar september zagen we al de eerste voortekenen en een maand later was alles al in gang gezet. In november heerste er op veel plaatsen al een kerstsfeer die vooral uit lichten en lichtjes bestond. In Perth, in Australië, zagen we volop lichtgevende kerstkangeroes, lichttunnels met door een computer aangestuurde lichtpartijen, metershoge knipperende kerstbomen en projecties op gebouwen en op plaveisel. Men noemde het feest ook wel: ‘the silly feast of Christmas’.
 2. Libriswinnaar Rob van Essen
komt naar Middelburg
  zeeland-geboekt

  Libriswin­naar Rob van Essen komt naar Middelburg

  In het kader van de Week van de Leesclub komt auteur Rob van Essen woensdag 29 januari naar Middelburg. Vanaf 15.30 uur vertelt hij in boekhandel de Drvkkery over ‘De goede zoon’, de roman waarmee hij vorig jaar de Libris Literatuurprijs won. Rob van Essen (Amstelveen, 1963) is schrijver, vertaler en recensent. Hij debuteerde in 1996 met de roman 'Reddend zwemmen'. Zijn in 2008 verschenen roman 'Visser’ werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. In 2015 werd zijn tweede verhalenbundel ‘Hier wonen ook mensen’ bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs.

blogs