Volledig scherm
© Stefaan van den Bremt

Zeeuwse schrijvers 143: Stefaan van den Bremt (2)

Mario Molegraaf schrijft wekelijks een kort portret van een Zeeuwse schrijver. Zeeuws qua persoon en/of qua inhoud. Deze keer aflevering 143 – voor de tweede keer: Stefaan van den Bremt.

Stefaan van den Bremt, de Vlaamse dichter die sinds 2011 te Koudekerke woont, maakte verre reizen, maar zijn verhalen komen toch vooral van dichtbij. Om te beginnen uit de plaats waar hij in 1941 werd geboren, Aalst, gelegen tussen Gent en Brussel, vlakbij stroomt de Schelde. Heel lang woonde hij in Vorst, onderdeel van Brussel, zelfs publiceerde hij een bundel Lente in Vorst. En vervolgens dus Zeeland, ‘land van aankomst’ noemde hij het in een recent gedicht uit Krabbegang (2016), een bloemlezing uit eigen werk.

Het gedicht staat trouwens in een afdeling ‘Nog ongebundeld’, wat je mag opvatten als nog even geduld. De dichter meldt me: ‘In portefeuille heb ik intussen nog twee bundels’. Een bundel Schaduw lezen, met een cyclus van zeven gedichten ‘De overzijde’, waarmee de overkant van de Westerschelde is bedoeld. Plus een bundel In zee, met korte gedichten geschreven naar aanleiding van schilderijen van zijn vrouw. Hij gaf er al een voorproefje van, wandelen langs de Walcherse kust: ‘Ik struin het strand/ af, ik loop schuin./ Ik leef op strand/ of in het duin.’ Zeer Zeeuwse zinnen maar zonder plaatsnaam erbij, altijd jammer voor wie naar literaire locaties zoekt.

De plaatsnamen ontbreken ook in ‘Postscriptum’ uit Blauw slik (2013): ‘Een boek van stuifwater en schuim’. Maar in dezelfde bundel neemt hij ons mee naar een bepaalde Zeeuwse hoek, naar Dishoek: ‘Hier word ik woordeloos, een oor, een schelp/ met daarin niets dan leegte.’ Maar het veelzeggendst blijft ‘Land van aankomst’, geflankeerd door ‘Land van herkomst’. Vanuit zijn nieuwe thuis, ‘Zeeland van de sluikhandel/ Tussen getij en maan en zon’, gaat zijn blik naar het oude: ‘Bij helder weer kan ik het zien/ ginds waar turbines en hijskranen/ om wind en om containers vragen.’ Bij donker weer voelt hij ‘een opgekropt verdriet’.

Waar hoort hij het meeste thuis? Laten we in ieder geval instemmen met dichter en bespreker Piet Gerbrandy die in 1998 een mooi stuk over Van den Bremt besloot met de oproep: ‘Poëzielezers aller Nederlanden, verenigt u en sluit deze Vlaming in uw hart!’

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Duitse groeten
uit Lewedorp
  PREMIUM
  Zeeland Geboekt

  Duitse groeten uit Lewedorp

  Achterin het boek staat een kaart van Nederland waarop Lewedorp tot belangrijkste plaats van het land is uitgeroepen. Toch zullen ze zelfs in Lewedorp gemengde gevoelens hebben over de Feldpostbriefe 1943-1945 van Soldat Werner Beermann, al zegt hij over het dorp, over heel Zeeland niets dan goeds. Bericht van de vijand, het verhaal van de andere kant. Ik ben van lang na de oorlog, maar ook ik voel onbehagen. En wanneer Beermann vertelt dat zijn bataljon drie doden en twee gewonden te betreuren heeft, omdat ze nabij Lewedorp per auto hun eigen mijnenveld in zijn gereden, deert me dat allerminst, integendeel.
 1. Langs een vloedlijn van messen
  PREMIUM
  Zeeland Geboekt

  Langs een vloedlijn van messen

  Piet Gerbrandy, de dichter uit het verre oosten, gaat in zijn pas verschenen bundel 'Vloedlijnen' (21,99 euro, Atlas Contact) naar het uiterste westen. Hij schreef al eens over Zeeland, in de bundel 'Scheiden wij', in 2007 uitgebracht in de Slibreeks. Ongekend brede regels bood hij en een bekend Bijbels begin: ‘Scheiden wij water van land en duister van licht’. Onmiskenbare plaatsnamen en onweerlegbare herkenningspunten ontbraken en ontbreken, ze passen niet bij Gerbrandy, een dichter die zijn lezer graag op afstand houdt. Waarin hij niet altijd slaagt, en juist op zulke momenten wanneer het onbegaanbare pad éven wordt bijgelicht, boeit hij als weinig anderen. Je blijkt dan bijvoorbeeld te lopen ‘langs een vloedlijn op messen/ geslepen glazen juwelen/ glad hout van wat brak in woest barnen.’

blogs