Volledig scherm
Waalre, Lou Vleugelhof Lou de Jonge © Kees Martens

Zeeuwse dichter Lou de Jonge (Lou Vleugelhof) overleden

zeeland-geboektALMEN - De Zeeuwse dichter Lou de Jonge is zaterdag op 93-jarige leeftijd in het Gelderse Almen overleden. Hij publiceerde onder het pseudoniem Lou Vleugelhof, een naam die verwees naar de boerderij bij Ovezande waar hij in 1925 werd geboren. Vrijdag wordt hij in Waalre - waar hij vele jaren woonde - begraven. 

De Jonge was onder meer docent Nederlands en drama in Utrecht en Tilburg. Behalve poëzie schreef hij ook proza en toneel. In zijn poëzie liet hij vaak zijn Zeeuwse herkomst doorklinken. Zoals in zijn in 1955 verschenen bundel ‘Oorsprong’. In 2001 publiceerde hij een bundel in het Zeeuws: ‘Aol Zeêuws Vandaège'. Twee jaar daarvoor verzorgde hij met het boekje 'Zee & Land, gedichten over Zeeland’ het Geschenk van de Week van het Zeeuwse Boek. Zijn laatste publicatie dateert van 2015: 'Kwatrijnen. Over de dingen die mij deren'. 

Tussen 1985 en 2000 schreef Vleugelhof met enige regelmaat voor de PZC over door Zeeland geïnspireerde poëzie. In 1989 verscheen er in de Slibreeks een bloemlezing van zijn poëzie. Het literaire tijdschrift ‘Ballustrada’, waarvan hij een vaste medewerker was, kondigt aan in een volgende uitgave aandacht aan zijn literaire werk te besteden. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Thomas Olde Heuvelt signeert in Middelburg en Goes
    zeeland-geboekt

    Thomas Olde Heuvelt signeert in Middelburg en Goes

    MIDDELBURG/GOES - Schrijver Thomas Olde Heuvelt signeert zaterdag 22 juni in Middelburg en Goes: in boekhandel de Drvkkery in Middelburg van 13.00 tot 14.00 uur, in boekhandel Het Paard van Troje in Goes van 15.00 tot 16.00 uur. Olde Heuvelt (1983) is momenteel één van Nederlands succesvolste thriller- en fantasyschrijvers. In 2015 won hij als eerste Nederlander een Hugo Award, een belangrijke internationale prijs voor science fiction en fantasy: hij werd winnaar in de categorie ‘Novelette’ met de vertaling van zijn verhaal ‘De vis in de fles’. In 2013 publiceerde hij zijn roman 'HEX’ - in 2016 verscheen er een herziene versie. Van die roman werden de vertaalrechten verkocht aan 25 landen, waaronder Amerika, Engeland, Italië, Frankrijk, Spanje, Brazilië, Duitsland, China en Japan. Een Amerikaanse tv-serie is in de maak. In Nederland en Vlaanderen gingen ruim 75.000 exemplaren van ‘HEX’ over de toonbank. Onlangs verscheen zijn nieuwe thriller ‘Echo’. Hij schreef dit jaar ook het geschenk van ‘de weken van het spannende boek’: ‘Doloros Dolly Poppedijn’. Olde Heuvelt is een auteur die vergeleken wordt met Stephen King.

blogs