Volledig scherm
Waalre, Lou Vleugelhof Lou de Jonge © Kees Martens

Zeeuwse dichter Lou de Jonge (Lou Vleugelhof) overleden

zeeland-geboektALMEN - De Zeeuwse dichter Lou de Jonge is zaterdag op 93-jarige leeftijd in het Gelderse Almen overleden. Hij publiceerde onder het pseudoniem Lou Vleugelhof, een naam die verwees naar de boerderij bij Ovezande waar hij in 1925 werd geboren. Vrijdag wordt hij in Waalre - waar hij vele jaren woonde - begraven. 

De Jonge was onder meer docent Nederlands en drama in Utrecht en Tilburg. Behalve poëzie schreef hij ook proza en toneel. In zijn poëzie liet hij vaak zijn Zeeuwse herkomst doorklinken. Zoals in zijn in 1955 verschenen bundel ‘Oorsprong’. In 2001 publiceerde hij een bundel in het Zeeuws: ‘Aol Zeêuws Vandaège'. Twee jaar daarvoor verzorgde hij met het boekje 'Zee & Land, gedichten over Zeeland’ het Geschenk van de Week van het Zeeuwse Boek. Zijn laatste publicatie dateert van 2015: 'Kwatrijnen. Over de dingen die mij deren'. 

Tussen 1985 en 2000 schreef Vleugelhof met enige regelmaat voor de PZC over door Zeeland geïnspireerde poëzie. In 1989 verscheen er in de Slibreeks een bloemlezing van zijn poëzie. Het literaire tijdschrift ‘Ballustrada’, waarvan hij een vaste medewerker was, kondigt aan in een volgende uitgave aandacht aan zijn literaire werk te besteden. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Verkeerde plek
  zeeland-geboekt

  Verkeerde plek

  De slag om de Schelde heb ik niet meegemaakt. Mijn vader zat in de oorlog met een aantal andere Zeeuwen op een scheepswerf in Wilhelmshaven, in het noorden van Duitsland, een verre van goede plek want de plaats werd herhaaldelijk gebombardeerd. Mijn moeder kreeg als advies om vanuit Vlissingen naar Nisse te evacueren. Omdat ze daar volgens haar niets te zoeken had, trok ze naar haar geboortegrond in Oost-Brabant en zo kwam ze min of meer bij toeval in Valkenswaard terecht. Zoals later bleek, was dat ook een verkeerde plek. Het dorp lag op de route waar het geallieerde leger van plan was door te trekken, richting Arnhem en verder.
 2. Kikker wordt Puut
  zeeland-geboekt

  Kikker wordt Puut

  De beroemde Kikker van kinderboekenschrijver Max Velthuijs krijgt deze week een Zeeuwse vertaling. Troubadour en dialectschrijver Engel Reinhoudt heeft 'Kikker en de vallende ster’ omgezet in het Zeeuws: 'Puut en de vaolende sterre'. Daarin beleven Kikker en zijn vrienden End, Keutje en Aes een avontuur dat kan worden voorgelezen aan jonge kinderen. En het boek nodigt uit om naar de sterrenhemel te kijken. De voor de uitgave verantwoordelijke Uitgeverij Bornmeer verzorgde in samenwerking met Engel Reinhoudt eerder Zeeuwse versies van enkele Nijntje-boeken van Dick Bruna.
 3. Siebelink is Freud voor beginners
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Siebelink is Freud voor beginners

  Waar slechte schrijvers goed in kunnen zijn: het is allemaal te zien in Oscar, de roman met Zeeuwse tint die Jan Siebelink in 2012 publiceerde. Hij begon zijn literaire loopbaan in een frivool jasje, alsof hij eigenlijk Jean Sibelinque heette. Maar zijn proza werd al snel zwaar en gewild. Gewild diepzinnig vooral, met in Oscar namen die véél willen suggereren. De tegenspelers van de hoofdpersoon heten Id en Esmée (Es), Freud voor beginners dus, lust die uitgeleefd moet worden.

blogs