cover Jan Geurtz - Wijzen naar de maan
Volledig scherm
PREMIUM
cover Jan Geurtz - Wijzen naar de maan © Uitgeverij Ambo-Anthos

Zeeuws-Vlaamse herinneringen van Jan Geurtz

Jan van Damme

De naam Jan Geurtz doet in Zeeland vast nog een belletje rinkelen. In 1950 geboren in Indonesië groeide hij van 1957 tot 1967 op in Oostburg. Zijn vader was daar leraar aardrijkskunde. Na een hippieperiode in de polders van Zeeuws-Vlaanderen trouwde hij en ging in Aardenburg wonen. Hij gaf Nederlands op een school in Middelburg en schreef een boek over historicus en amateurarcheoloog Jan van Hinte in Sint Kruis. Op zijn vijfendertigste strandde zijn huwelijk en eindigde zijn loopbaan als leraar Nederlands in een burn-out. Hij week uit naar Amsterdam waar hij uiteindelijk leraar Tibetaans boeddhisme werd, hij publiceerde diverse boeken over onder andere rookverslaving en liefdesrelaties. 

 1. Andreas Kinneging: prikkelend en soms wereldvreemd

  Andreas Kinneging: prikkelend en soms wereld­vreemd

  In één opzicht wil, naar ik vermoed, Andreas Kinneging graag worden tegengesproken. ‘Een Zeeuwse knol wordt nooit een Arabier’, schrijft hij in het voorwoord van ‘De onzichtbare Maat. Archeologie van goed en kwaad’. Een boek dat vanwege de grootscheepse opzet herinneringen oproept aan ‘De compositie van de wereld’ van Harry Mulisch. Bijna zeshonderdvijftig bladzijden dik, honderden zeer geleerde noten, een imponerende bibliografie waarop veel titels van Kinneging, Andreas prijken en een uitgebreide lijst van de ‘meest gebruikte Griekse woorden’. En er wordt véél Grieks gebruikt.
 2. PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantaine'.
  Podcast

  PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantai­ne'.

  Deze week kwam schrijver Wim Daniëls naar Middelburg voor de PZC/Drvkkerylezing. In gesprek met PZC-verslaggever Jan van Damme vertelde hij over zijn nieuwste boek, de roman ‘Quarantaine’. Bij het gesprek in boekhandel de Drvkkery was met het oog op de coronamaatregelen geen publiek aanwezig. Het interview werd wel opgenomen, zodat geïnteresseerde lezers en alle mensen die dat leuk vinden er toch van kunnen meegenieten.

blogs