Volledig scherm
DankerJan Oreel, geboren en getogen in Breda. Hij woont tegenwoordig in Kloetinge. © Tim Rijnhout / PVE

'Zeeland in strip': bestseller in Zeeland

Zeeland GeboektAfgelopen week verscheen de tiende druk van 'Zeeland in strip'. Met ruim 22.000 exemplaren is de strip één van de meest verkochte Zeeuwse boeken ooit. Het boek met tekeningen van illustrator Danker Jan Oreel (1962) en tekst van historicus Jan Zwemer (1960) verscheen in 2010 bij uitgeverij Het Paard van Troje in Goes. Het idee voor het boek kwam voort uit het project 'Goes in strip', ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van Goes in 2005.

De volledige titel is 'Zeeland van Nehalennia tot Westerscheldetunnel, 2000 jaar geschiedenis in strip'. Het boek verscheen in hardcover, softcover, luxe editie en blauwe editie. Er werd ook een Duitse versie uitgebracht.

In het boek wordt de Zeeuwse geschiedenis verteld aan de hand van de broers Timo en Kim, die in gesprek raken met de Middelburgse stadsarcheoloog Bob Romeijn. Hedendaagse tekeningen worden afgewisseld met historische scènes: Romeinen, Noormannen, stormvloeden, Frank van Borssele en Jacoba van Beieren, Tachtigjarige Oorlog, Jacob Cats, Michiel de Ruyter, Franse bezetting, Eerste en Tweede Wereldoorlog, watersnoodramp van 1953 en deltawerken. Boer Wisse duikt in vele scènes op om op zijn manier commentaar te leveren: 'Ik ao 't wè gedocht'.

Jan Zwemer geeft in een uitgebreid nawoord toelichting op de werkwijze van tekenaar en schrijver. De strijd tegen het water is door de eeuwen heen een steeds terugkerend thema. Verder schrijft Zwemer: ,,Gedurende al deze eeuwen zagen de Zeeuwen vreemdelingen komen en gaan, reageerden daarop - of niet - en gingen hun eigen gang. Ze verbouwden tarwe, peulvruchten, meekrap en bieten, stookten hun bieren, zorgden voor nageslacht en probeerden van de omstandigheden zo goed mogelijk te profiteren.''

Danker Jan Oreel en Jan Zwemer: Zeeland van Nehalennia tot Westerscheldetunnel, 2000 jaar geschiedenis in strip - Uitgeverij Het Paard van Troje, tiende druk, 8,95 euro.

  1. 
Zeeland in bezettingstijd

    Zeeland in bezettingstijd

    Zeeland draait sinds vorig jaar mee in de pocketserie van Uitgeverij Aspekt over de Tweede Wereldoorlog. Robbert Jan Swiers uit Middelburg neemt die Zeeuwse afdeling voor zijn rekening. Vorig jaar verscheen ‘Zeeland vecht door’. Nu is net het deeltje ‘Zeeland in bezettingstijd’ beschikbaar. De aflevering over de ‘Slag om de Schelde’ zal niet al te lang op zich laten wachten. De vraag – in elk geval mijn vraag – is: wat voegt de serie toe aan wat er al over de Duitse bezetting van Zeeland is geschreven?

blogs