Volledig scherm
DankerJan Oreel, geboren en getogen in Breda. Hij woont tegenwoordig in Kloetinge. © Tim Rijnhout / PVE

'Zeeland in strip': bestseller in Zeeland

Zeeland GeboektAfgelopen week verscheen de tiende druk van 'Zeeland in strip'. Met ruim 22.000 exemplaren is de strip één van de meest verkochte Zeeuwse boeken ooit. Het boek met tekeningen van illustrator Danker Jan Oreel (1962) en tekst van historicus Jan Zwemer (1960) verscheen in 2010 bij uitgeverij Het Paard van Troje in Goes. Het idee voor het boek kwam voort uit het project 'Goes in strip', ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van Goes in 2005.

De volledige titel is 'Zeeland van Nehalennia tot Westerscheldetunnel, 2000 jaar geschiedenis in strip'. Het boek verscheen in hardcover, softcover, luxe editie en blauwe editie. Er werd ook een Duitse versie uitgebracht.

In het boek wordt de Zeeuwse geschiedenis verteld aan de hand van de broers Timo en Kim, die in gesprek raken met de Middelburgse stadsarcheoloog Bob Romeijn. Hedendaagse tekeningen worden afgewisseld met historische scènes: Romeinen, Noormannen, stormvloeden, Frank van Borssele en Jacoba van Beieren, Tachtigjarige Oorlog, Jacob Cats, Michiel de Ruyter, Franse bezetting, Eerste en Tweede Wereldoorlog, watersnoodramp van 1953 en deltawerken. Boer Wisse duikt in vele scènes op om op zijn manier commentaar te leveren: 'Ik ao 't wè gedocht'.

Jan Zwemer geeft in een uitgebreid nawoord toelichting op de werkwijze van tekenaar en schrijver. De strijd tegen het water is door de eeuwen heen een steeds terugkerend thema. Verder schrijft Zwemer: ,,Gedurende al deze eeuwen zagen de Zeeuwen vreemdelingen komen en gaan, reageerden daarop - of niet - en gingen hun eigen gang. Ze verbouwden tarwe, peulvruchten, meekrap en bieten, stookten hun bieren, zorgden voor nageslacht en probeerden van de omstandigheden zo goed mogelijk te profiteren.''

Danker Jan Oreel en Jan Zwemer: Zeeland van Nehalennia tot Westerscheldetunnel, 2000 jaar geschiedenis in strip - Uitgeverij Het Paard van Troje, tiende druk, 8,95 euro.

  1. Thomas Olde Heuvelt signeert in Middelburg en Goes
    zeeland-geboekt

    Thomas Olde Heuvelt signeert in Middelburg en Goes

    MIDDELBURG/GOES - Schrijver Thomas Olde Heuvelt signeert zaterdag 22 juni in Middelburg en Goes: in boekhandel de Drvkkery in Middelburg van 13.00 tot 14.00 uur, in boekhandel Het Paard van Troje in Goes van 15.00 tot 16.00 uur. Olde Heuvelt (1983) is momenteel één van Nederlands succesvolste thriller- en fantasyschrijvers. In 2015 won hij als eerste Nederlander een Hugo Award, een belangrijke internationale prijs voor science fiction en fantasy: hij werd winnaar in de categorie ‘Novelette’ met de vertaling van zijn verhaal ‘De vis in de fles’. In 2013 publiceerde hij zijn roman 'HEX’ - in 2016 verscheen er een herziene versie. Van die roman werden de vertaalrechten verkocht aan 25 landen, waaronder Amerika, Engeland, Italië, Frankrijk, Spanje, Brazilië, Duitsland, China en Japan. Een Amerikaanse tv-serie is in de maak. In Nederland en Vlaanderen gingen ruim 75.000 exemplaren van ‘HEX’ over de toonbank. Onlangs verscheen zijn nieuwe thriller ‘Echo’. Hij schreef dit jaar ook het geschenk van ‘de weken van het spannende boek’: ‘Doloros Dolly Poppedijn’. Olde Heuvelt is een auteur die vergeleken wordt met Stephen King.

blogs