Volledig scherm
DankerJan Oreel, geboren en getogen in Breda. Hij woont tegenwoordig in Kloetinge. © Tim Rijnhout / PVE

'Zeeland in strip': bestseller in Zeeland

Zeeland GeboektAfgelopen week verscheen de tiende druk van 'Zeeland in strip'. Met ruim 22.000 exemplaren is de strip één van de meest verkochte Zeeuwse boeken ooit. Het boek met tekeningen van illustrator Danker Jan Oreel (1962) en tekst van historicus Jan Zwemer (1960) verscheen in 2010 bij uitgeverij Het Paard van Troje in Goes. Het idee voor het boek kwam voort uit het project 'Goes in strip', ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van Goes in 2005.

De volledige titel is 'Zeeland van Nehalennia tot Westerscheldetunnel, 2000 jaar geschiedenis in strip'. Het boek verscheen in hardcover, softcover, luxe editie en blauwe editie. Er werd ook een Duitse versie uitgebracht.

In het boek wordt de Zeeuwse geschiedenis verteld aan de hand van de broers Timo en Kim, die in gesprek raken met de Middelburgse stadsarcheoloog Bob Romeijn. Hedendaagse tekeningen worden afgewisseld met historische scènes: Romeinen, Noormannen, stormvloeden, Frank van Borssele en Jacoba van Beieren, Tachtigjarige Oorlog, Jacob Cats, Michiel de Ruyter, Franse bezetting, Eerste en Tweede Wereldoorlog, watersnoodramp van 1953 en deltawerken. Boer Wisse duikt in vele scènes op om op zijn manier commentaar te leveren: 'Ik ao 't wè gedocht'.

Jan Zwemer geeft in een uitgebreid nawoord toelichting op de werkwijze van tekenaar en schrijver. De strijd tegen het water is door de eeuwen heen een steeds terugkerend thema. Verder schrijft Zwemer: ,,Gedurende al deze eeuwen zagen de Zeeuwen vreemdelingen komen en gaan, reageerden daarop - of niet - en gingen hun eigen gang. Ze verbouwden tarwe, peulvruchten, meekrap en bieten, stookten hun bieren, zorgden voor nageslacht en probeerden van de omstandigheden zo goed mogelijk te profiteren.''

Danker Jan Oreel en Jan Zwemer: Zeeland van Nehalennia tot Westerscheldetunnel, 2000 jaar geschiedenis in strip - Uitgeverij Het Paard van Troje, tiende druk, 8,95 euro.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Duitse groeten
uit Lewedorp
  PREMIUM
  Zeeland Geboekt

  Duitse groeten uit Lewedorp

  Achterin het boek staat een kaart van Nederland waarop Lewedorp tot belangrijkste plaats van het land is uitgeroepen. Toch zullen ze zelfs in Lewedorp gemengde gevoelens hebben over de Feldpostbriefe 1943-1945 van Soldat Werner Beermann, al zegt hij over het dorp, over heel Zeeland niets dan goeds. Bericht van de vijand, het verhaal van de andere kant. Ik ben van lang na de oorlog, maar ook ik voel onbehagen. En wanneer Beermann vertelt dat zijn bataljon drie doden en twee gewonden te betreuren heeft, omdat ze nabij Lewedorp per auto hun eigen mijnenveld in zijn gereden, deert me dat allerminst, integendeel.
 1. Langs een vloedlijn van messen
  PREMIUM
  Zeeland Geboekt

  Langs een vloedlijn van messen

  Piet Gerbrandy, de dichter uit het verre oosten, gaat in zijn pas verschenen bundel 'Vloedlijnen' (21,99 euro, Atlas Contact) naar het uiterste westen. Hij schreef al eens over Zeeland, in de bundel 'Scheiden wij', in 2007 uitgebracht in de Slibreeks. Ongekend brede regels bood hij en een bekend Bijbels begin: ‘Scheiden wij water van land en duister van licht’. Onmiskenbare plaatsnamen en onweerlegbare herkenningspunten ontbraken en ontbreken, ze passen niet bij Gerbrandy, een dichter die zijn lezer graag op afstand houdt. Waarin hij niet altijd slaagt, en juist op zulke momenten wanneer het onbegaanbare pad éven wordt bijgelicht, boeit hij als weinig anderen. Je blijkt dan bijvoorbeeld te lopen ‘langs een vloedlijn op messen/ geslepen glazen juwelen/ glad hout van wat brak in woest barnen.’

blogs