Volledig scherm
DankerJan Oreel, geboren en getogen in Breda. Hij woont tegenwoordig in Kloetinge. © Tim Rijnhout / PVE

'Zeeland in strip': bestseller in Zeeland

Zeeland GeboektAfgelopen week verscheen de tiende druk van 'Zeeland in strip'. Met ruim 22.000 exemplaren is de strip één van de meest verkochte Zeeuwse boeken ooit. Het boek met tekeningen van illustrator Danker Jan Oreel (1962) en tekst van historicus Jan Zwemer (1960) verscheen in 2010 bij uitgeverij Het Paard van Troje in Goes. Het idee voor het boek kwam voort uit het project 'Goes in strip', ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van Goes in 2005.

De volledige titel is 'Zeeland van Nehalennia tot Westerscheldetunnel, 2000 jaar geschiedenis in strip'. Het boek verscheen in hardcover, softcover, luxe editie en blauwe editie. Er werd ook een Duitse versie uitgebracht.

In het boek wordt de Zeeuwse geschiedenis verteld aan de hand van de broers Timo en Kim, die in gesprek raken met de Middelburgse stadsarcheoloog Bob Romeijn. Hedendaagse tekeningen worden afgewisseld met historische scènes: Romeinen, Noormannen, stormvloeden, Frank van Borssele en Jacoba van Beieren, Tachtigjarige Oorlog, Jacob Cats, Michiel de Ruyter, Franse bezetting, Eerste en Tweede Wereldoorlog, watersnoodramp van 1953 en deltawerken. Boer Wisse duikt in vele scènes op om op zijn manier commentaar te leveren: 'Ik ao 't wè gedocht'.

Jan Zwemer geeft in een uitgebreid nawoord toelichting op de werkwijze van tekenaar en schrijver. De strijd tegen het water is door de eeuwen heen een steeds terugkerend thema. Verder schrijft Zwemer: ,,Gedurende al deze eeuwen zagen de Zeeuwen vreemdelingen komen en gaan, reageerden daarop - of niet - en gingen hun eigen gang. Ze verbouwden tarwe, peulvruchten, meekrap en bieten, stookten hun bieren, zorgden voor nageslacht en probeerden van de omstandigheden zo goed mogelijk te profiteren.''

Danker Jan Oreel en Jan Zwemer: Zeeland van Nehalennia tot Westerscheldetunnel, 2000 jaar geschiedenis in strip - Uitgeverij Het Paard van Troje, tiende druk, 8,95 euro.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Allerprettigst gelogeerd in Zeeland
    ZEELAND GEBOEKT

    Allerpret­tigst gelogeerd in Zeeland

    Voor ik één regel uit Max Havelaar las, had ik al een hekel aan de schrijver ervan. Allemaal vanwege dat hysterische pseudoniem: Eduard Douwes Dekker (1820-1887) noemde zichzelf Multatuli, ‘ik heb veel gedragen,’ volgens zijn eigen vertaling. Het zelfbeklag zat in al zijn vezels, en die neiging overschaduwt voor mij niet alleen zijn persoonlijkheid, maar hier en daar ook zijn schrijverschap. Heeft hij werkelijk zoveel geleden? En aan wie lag dat eigenlijk? Toch vooral aan hemzelf, is de indruk die blijft hangen als je Dik van der Meulens grote biografie ‘Multatuli’ leest. Maar de bijna altijd opgewonden auteur beleefde een paar ontspannen momenten in Zeeland.

blogs