Volledig scherm
PREMIUM
Hans Berghuis omslag: Ik kan alleen maar zingen © nvt

‘Zee, zeer, meer en min of meer’

zeeland-geboektHans Berghuis (1924-1994) zocht het vaak ver weg en in een ver verleden. Er zijn niet veel Nederlandse schrijvers die, zoals hij in 1959 deed, een roman aldus laten beginnen: ‘Er was niemand op de kade van San Miguel de la Isla toen don Ramon in het holst van de nacht vertrok van het eiland waar hij zijn leven lang had gewoond.’ Spaanse sferen, in 1979 publiceerde Berghuis, de zoon van een klompenmaker, een bundeltje bewerkingen van copla’s bij het Zeeuwse Kunstenaarscentrum. 

Hij woonde bijna zijn hele leven in Haelen, de Limburgse plaats waar ze een straat naar hem hebben vernoemd. Een lange periode van zijn letterkundige loopbaan bestond uit zwijgen, misschien omdat hem naast zijn religieuze zekerheden ook zijn literaire zekerheden waren ontvallen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Top 5 van de Zeeuwse boekhandels: september 2019
    PREMIUM
    zeeland-geboekt

    Top 5 van de Zeeuwse boekhan­dels: september 2019

    We hebben een korte zomerdip gehad. Waarmee ik wil zeggen: het is even geleden dat de top 5 van de Zeeuwse boekhandels verscheen. Nu pakken we met september 2019 de draad weer op. En het is al oorlog wat de klok slaat. Met het monumentale werk van Hans Sakkers en Tobias van Gent als onbetwiste koploper, dat boek is toe aan een tweede druk. De strip van Willem Meijer en Arthur Scheijde is ook een hit. En Carla Rus is met haar bevrijdingsverhaal eveneens in trek. Oek de Jong zorgt met zijn roman 'Zwarte schuur’ voor variatie.

blogs