cover wilhelmina blijft van willem kurstjens
Volledig scherm
PREMIUM
cover wilhelmina blijft van willem kurstjens © nvt

Wilhelmina eet gebakken haring in Boudewijnskerke

Jan van Damme

Willem Kurstjens noemt zijn boek ‘een spel met de werkelijkheid, een gedachtenexperiment'. Koningin Wilhelmina (1880-1962) is de hoofdrolspeelster. In mei 1940 na de Duitse inval vluchtte ze met de Nederlandse regering naar Londen. De in Venlo woonachtige schrijver en stadsdichter Willem Kurstjens (1952) las in haar autobiografie ‘Eenzaam maar niet alleen’ dat ze eigenlijk naar Zeeland wilde om de troepen bij te staan. Hij besloot in zijn pas verschenen boek 'Wilhelmina blijft!’ die wens in vervulling te laten gaan. 

 1. Amerikaanse vlieger overleefde drie crashes
  PREMIUM

  Amerikaan­se vlieger overleefde drie crashes

  SLUIS - De 94-jarige Frances Keelan had haar koffers al klaar staan om van Chicago naar Nederland te reizen. Ze is de weduwe van een Amerikaanse vlieger uit de Tweede Wereldoorlog met een zeer opmerkelijk verhaal. Het is een van de vele persoonlijke belevenissen die beschreven staan in deel 3 van het standaardwerk Luchtoorlog boven Zeeland van Wim de Meester en Kees Stoutjesdijk. Het boek zou komende maand worden gepresenteerd in het Belfort in Sluis. De bijeenkomst is vanwege de corona-crisis afgelast en dus blijft Frances noodgedwongen thuis.
 2. De vooruitzichten zien er tot aan de zomer ijzig uit
  PREMIUM
  column jan van damme

  De vooruit­zich­ten zien er tot aan de zomer ijzig uit

  We klappen hard in onze handen. Voor de werkers in ziekenhuizen en ouderencentra, voor de juffen en meesters die via het beeldscherm ons kroost bij de les houden, voor de krantenbezorgers die het keurig in kolommen getikte nieuws over de pandemie elke ochtend voor zeven uur door onze bus duwen, voor de vakkenvullers in de supermarkten die de ergste hamsterwoede proberen te dempen. En voor alle onbaatzuchtigen die ik hier vergeet. Applaus, applaus.

blogs