Volledig scherm
PREMIUM
© Wim Hofman

We pakken de draad weer op

Op de eerste Bevrijdingsdag die ik me kan herinneren, liep ik rond met in mijn handen een letter W, gemaakt van latjes van de pantograaf van mijn vader. Ik wist toen nog niet wat een pantograaf was, maar ik kende wel de letter W, die was niet alleen van Wim, maar ook van Wilhelmina.

In de houten latjes die de letter vormden, zaten gaatjes en daarin staken madeliefjes.

Bevrijdingsdag betekende toen dat mensen op straat hand in hand gingen dansen en daarbij soms hun benen omhoog gooiden en er klonk tromgeroffel en muziek van trompetten en klarinetten en schuiftrompetten en er was een optocht met vaandels en vlaggen en marcherende mannen en rood-wit-blauw versierde fietsen.

 1. Andreas Kinneging: prikkelend en soms wereldvreemd

  Andreas Kinneging: prikkelend en soms wereld­vreemd

  In één opzicht wil, naar ik vermoed, Andreas Kinneging graag worden tegengesproken. ‘Een Zeeuwse knol wordt nooit een Arabier’, schrijft hij in het voorwoord van ‘De onzichtbare Maat. Archeologie van goed en kwaad’. Een boek dat vanwege de grootscheepse opzet herinneringen oproept aan ‘De compositie van de wereld’ van Harry Mulisch. Bijna zeshonderdvijftig bladzijden dik, honderden zeer geleerde noten, een imponerende bibliografie waarop veel titels van Kinneging, Andreas prijken en een uitgebreide lijst van de ‘meest gebruikte Griekse woorden’. En er wordt véél Grieks gebruikt.
 2. PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantaine'.
  Podcast

  PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantai­ne'.

  Deze week kwam schrijver Wim Daniëls naar Middelburg voor de PZC/Drvkkerylezing. In gesprek met PZC-verslaggever Jan van Damme vertelde hij over zijn nieuwste boek, de roman ‘Quarantaine’. Bij het gesprek in boekhandel de Drvkkery was met het oog op de coronamaatregelen geen publiek aanwezig. Het interview werd wel opgenomen, zodat geïnteresseerde lezers en alle mensen die dat leuk vinden er toch van kunnen meegenieten.

blogs