Waar eens Troje lag (met interview PZC)

Iman Jacob Wilkens publiceerde in 1990 de eerste versie van zijn Waar eens Troje lag. Hij ging met zijn theorie, dat de Illias en Odyssee van Homeros in de landen rond de Noordzee speelden, dwars in tegen de opvattingen van gevestigde classici. Hoon en spot vielen hem ten deel: Wilkens werd weggezet als een charlatan die Homeros verkrachtte. Troje lag in Turkije en Homeros was een Griek, daaraan mocht niemand twijfelen. Wilkens hield stand. Vorig jaar verscheen er een nieuwe versie van zijn boek bij de gerespecteerde uitgeverij Chaironeia. Wat moet hem dat goed hebben gedaan. Bovendien wordt, als kers op de taart, momenteel het op zijn boek geïnspireerde muziekspektakel Odiezee bij fort Rammekens gespeeld.

0 reacties

 1. Vlissingers schrijven ‘bijbel’ voor beginnend horecapersoneel: ‘Alles draait om aandacht voor de gast!’
  PREMIUM

  Vlissin­gers schrijven ‘bijbel’ voor beginnend horecaper­so­neel: ‘Alles draait om aandacht voor de gast!’

  VLISSINGEN - Hoe draag je een dienblad of verkoop je meer drankjes? Maar bovenal: hoe leg je de gast in de watten? Het staat haarfijn beschreven in het nieuwe boek Ober! Ober! waarmee de Vlissingse horecatijgers Jordy van Heese en Stijn van Boxtel de beginnende horecamedewerker op het juiste spoor willen zetten. ,,Oprechte aandacht voor de gast, daar draait alles om.”
 2. Anna de Bruyckere uit Serooskerke grijpt naast Poëziedebuutprijs 2021

  Anna de Bruyckere uit Seroosker­ke grijpt naast Poëziede­buut­prijs 2021

  GENT - Anna de Bruyckere uit Serooskerke grijpt naast de debuutprijs van het Poëziecentrum in Gent. ,,Jammer, maar de competitie was sterk. Er zaten goede dichtbundels bij”, reageert ze. De Poëziedebuutprijs 2021 ging zaterdag naar J. V. Neylen met En niet bij machte. De Bruyckere was genomineerd voor haar dichtbundel Voor permanente bewoning die vorig jaar verscheen. Elly Stolwijk met Liefde de vluchtige holte en Meity Völke met Aan het licht waren de andere genomineerden. Het Poëziecentrum is hét kennis- en expertisecentrum voor dichtwerk in Vlaanderen en Nederland.