Volledig scherm
Wim Hofman vriendschap © Wim Hofman

Vriendschap

Niet zo heel lang geleden schreef ik in deze krant over vriendschap. Daar kreeg ik enkele reacties op. Iemand vond dat ik wel wat meer had kunnen schrijven over de hond als huisdier en trouwe vriend; de briefschrijfster zei dat ze meer had aan huisdieren dan aan wie of wat ook. Dat klinkt wel aandoenlijk, maar het maakte me ook wel wel treurig.

Er waren ook andere reacties. Blijkbaar vindt men vriendschap van groot belang. Iemand noemde vriendschap een van de meest belangrijke waarden in een mensenleven: ,,Vriendschap is de basis van allerlei belangrijke menselijke verhoudingen. Niet alleen tussen echtgenoten, maar ook bijvoorbeeld tussen broers en zussen zouden er eigenlijk gevoelens van vriendschap moeten zijn, want vriendschap is de basis van liefde. Ik zou verloren zijn zonder vriendschap.”

,,Je familie kan je in de steek laten, de man of vrouw met wie je getrouwd bent, kan je bedriegen en je ontrouw worden en dan niet alleen op seksueel vlak, maar als je echte vrienden hebt, voel je je toch als mens gewaardeerd.”

En, zo zei iemand: ,,Bij vriendschap is er sprake van vertrouwen en veiligheid.”

,,Echte vrienden vertellen je overigens altijd wat het beste voor je is. Onechte vrienden zeggen datgene wat je graag wil horen. Echte vrienden hebben tijd voor je en dat is meer waard dan geld of goud.”

Weer iemand anders zei tegen mij dat vriendschap te verkiezen is boven liefde. ,,Liefde geeft altijd weer problemen”, zei hij. ,,En echte vriendschap niet.”

 1. Aai eens over de warme neus van dikbil Muffin
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  Aai eens over de warme neus van dikbil Muffin

  Nu het Haagse Malieveld door zwaar uitgeruste onrust aan modder is verreden, vond ik dat wel een mooie bijkomstigheid. Zo dichtbij het stadscentrum, nog dichter bij het Torentje van onze op gezette tijden vergeetachtige eerste minister, daar zag het er plotseling hartstikke landelijk uit. Al die stedelingen moeten zich een aardverschuiving geschrokken zijn. Slik! Slik op hun stoepen, slik op hun met blik volgestouwde doorgangsroutes. Dat waren ze niet gewend.
 2. Uitgeput na een literaire achtbaan
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Uitgeput na een literaire achtbaan

  Geen komma’s, veel strepen, het is kenmerkend voor het jachtige en weerbarstige proza van Dirk Dufraing. Inmiddels is het stil rond deze auteur, in 1956 geboren te Turnhout, maar hij schreef enkele luidruchtige boeken. Zijn debuut Kromhout uit 1988, De Kerstman in september uit 1991, maar vooral Rock’n’Roll uit 1989 waarin de Vlaamse schrijver, tenminste zijn tweede ik, Dédé Destain geheten, zich terugtrekt te Kamperland ‘Noord-Beveland – Zeeland – Nederland – Europa etc.’ Hij heeft daar ‘’n soortement bungalow’ gehuurd om aan de hand van een verzameling LP’s een boek over het verschijnsel rock’n’roll te maken. Een boek dat steeds meer een zelfportret wordt van een aan drank en vrouwen verslaafde schrijver.

blogs