Volledig scherm
Wim Hofman vriendschap © Wim Hofman

Vriendschap

Niet zo heel lang geleden schreef ik in deze krant over vriendschap. Daar kreeg ik enkele reacties op. Iemand vond dat ik wel wat meer had kunnen schrijven over de hond als huisdier en trouwe vriend; de briefschrijfster zei dat ze meer had aan huisdieren dan aan wie of wat ook. Dat klinkt wel aandoenlijk, maar het maakte me ook wel wel treurig.

Er waren ook andere reacties. Blijkbaar vindt men vriendschap van groot belang. Iemand noemde vriendschap een van de meest belangrijke waarden in een mensenleven: ,,Vriendschap is de basis van allerlei belangrijke menselijke verhoudingen. Niet alleen tussen echtgenoten, maar ook bijvoorbeeld tussen broers en zussen zouden er eigenlijk gevoelens van vriendschap moeten zijn, want vriendschap is de basis van liefde. Ik zou verloren zijn zonder vriendschap.”

,,Je familie kan je in de steek laten, de man of vrouw met wie je getrouwd bent, kan je bedriegen en je ontrouw worden en dan niet alleen op seksueel vlak, maar als je echte vrienden hebt, voel je je toch als mens gewaardeerd.”

En, zo zei iemand: ,,Bij vriendschap is er sprake van vertrouwen en veiligheid.”

,,Echte vrienden vertellen je overigens altijd wat het beste voor je is. Onechte vrienden zeggen datgene wat je graag wil horen. Echte vrienden hebben tijd voor je en dat is meer waard dan geld of goud.”

Weer iemand anders zei tegen mij dat vriendschap te verkiezen is boven liefde. ,,Liefde geeft altijd weer problemen”, zei hij. ,,En echte vriendschap niet.”

  1. Ilja Leonard Pfeijffer komt naar Sluis
    zeeland-geboekt

    Ilja Leonard Pfeijffer komt naar Sluis

    Sluis - Ilja Leonard Pfeijffer, schrijver van de bejubelde roman 'Grand Hotel Europa’, komt naar Sluis. Woensdag 11 maart geeft hij vanaf 20.00 uur een lezing in het Belfort. Pfeijffer (1968) schrijft behalve romans ook gedichten, columns, essays, theater en songteksten. Hij woont en werkt sinds zes jaar in Genua. Tot 2004 was hij als classicus verbonden aan de Universiteit van Leiden. In 2014 won hij de Libris Literatuurprijs voor zijn roman ‘La Superba’. Dit jaar is hij met ‘Grand Hotel Europa’ één van de genomineerden voor diezelfde Libris Literatuurprijs.

blogs