Virus
Volledig scherm
Virus © Wim Hofman

Virus

zeeland-geboektIn 1957 en 1958 zat ik op het Lavigerie-college in Santpoort (bij Haarlem), intern. Ik vond het een prettige school. We waren met zo’n zestig jongens. We stonden vroeg op en het eerste wat we deden was gymnastiek. Ik leerde er veel. Naast de reguliere lessen, deden we veel aan sport: volley en hockey. We maakten muziek en omdat de rock-’n-roll tijd aanbrak, leerde ik wat gitaarakkoorden. Het eerste liedje dat ik zong was: ‘See you later alligator’. Ik had geen idee wat het betekende. 

We deden veel samen: voetballen, wandelen, werken, eten, lessen volgen. Op een bepaald moment werden we ook haast allemaal ziek. Er was sprake van een griep die de Aziatische griep ofwel de A-griep werd genoemd. De klaslokalen waren steeds minder gevuld; ook leraren werden ziek en natuurlijk moest ik er ook aan geloven. Ik kwam op een ziekenzaaltje terecht en mij werd aangeraden veel te drinken. We kregen glazen met water, aangelengd met groene grenadine. Ik kreeg steeds meer koorts en de ziekenoppas vreesde op een bepaald moment het ergste. Ik moet op een nacht heen en weer dingen mompelend over het zaaltje hebben gelopen en een glas water hebben gehaald. Ik werd wakker met een leeg glas op mijn bed. Daarna werd ik snel beter. 

Van de leraar Nederlands kreeg ik Kopstukken van Godfried Bomans te lezen, dat ik erg een erg leuk boek vond en het lezen ervan hielp me vast en zeker om beter te worden. De leraar wilde ook dat ik mee ging doen in het toneelstuk Bloed en Liefde van Bomans. Hij was een Bomans-fan en hij kende hem ook persoonlijk goed. Ik kreeg de rol van Dirk de Derde en moest leren schermen en doodgaan (alleen niet aan de griep). De rol stelde niet veel voor, maar ik moest toch leren overtuigend gewond en wel dood neer te vallen.

Aan de A-griep gingen wereldwijd zeker zo’n miljoen mensen dood en op onze school was er maar ėėn leerling die deze griep niet kreeg, alhoewel hij ons eten en drinken bracht. Een jaar of zo later kreeg hij wel een soort kanker, waaraan hij stierf.

 1. Uit de Zeeuwse Almanak
  zeeland-geboekt

  Uit de Zeeuwse Almanak

  In het begin van de maand maart speelde het sterrenbeeld Vissen nog een overheersende rol. Mensen die onder dit sterrenbeeld geboren zijn vertonen doorgaans een grillig karakter. Ze zijn slap, buigzaam en week en ze zijn goedgelovig. Ze lezen daarom dit graag. Gluiperds wil ik ze niet noemen. Vissen zijn uitermate geschikte ondergeschikten. Sinds enkele weken is, zoals u wel gemerkt zal hebben echter het sterrenbeeld Ram van invloed. Rammen zijn te herkennen aan balsturig gedrag. Ze kunnen stijfkoppig zijn, haatdragend, hardnekkig , wraakzuchtig en wrokkig en ze zijn (we durven dit haast niet te schrijven) buitengemeen agressief. Ze weten precies wat een ander moet doen en wat niet, hoe je in de rij moet staan bij de bakker en welke afstand je precies moet bewaren. Ze plakken graag tape op de vloer.
 2. Dit was mijn wereld zonder dat ik er erg in had
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  Dit was mijn wereld zonder dat ik er erg in had

  Het is anders deze dagen. Drastisch anders. Blij zijn met de lente lijkt taboe. Wandelend loeren we achterdochtig naar elkaar, je moet op anderhalve meter afstand blijven hoor. De voordeurbel. Als ik opendoe staat de postbode al tien meter verder op straat te zwaaien dat hij een pakketje heeft neergelegd. De boekwinkel is open, nog wel. Ook daar waan ik me een melaatse. Geen kip, bijna geen kip te zien. Het lijkt of er iemand met een gifspuit door de wereld is getrokken om elk spoortje levendigheid de kop in te drukken.

blogs