Volledig scherm
Melis van den Hoek - foto Carel Bruring © Carel Bruring

Vers op Zondag: Melis van den Hoek

In de serie Vers op Zondag publiceren Zeeuwse dichters op toerbeurt een gedicht. Het is een zondagse aangelegenheid: elke zondag wordt één van hun gedichten gepresenteerd op pzc.nl/zeeland-geboekt. Vandaag: Melis van den Hoek uit Goes.

*****************************

vage dag vandaag

bloemen buiten bereik
bloemen binnen halen

bloemenschilderij gezocht
bloemen op het doek

bloemen van Rouart
bloemen in de olieverf

bloemen op het kleed
bloemen op de vaas

bloemen in de witte vaas
bloemen op hun stelen

bloembladeren blauw
bloembladeren geel

bloemenkleed op tafel
bloemenvaas op kleed

bloemenhart oranje
bloemen delen liefde

bloemenverse
bloemengroet

voor jou
vandaag

Melis van den Hoek

Volledig scherm
Augustin Rouart (1907-1997). © melis van den hoek
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Alles verlangt eigenlijk naar chaos
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Alles verlangt eigenlijk naar chaos

  Poëzie is onder meer een kwestie van verliezen, jezelf durven verliezen. Maar als je veel, te veel weet van de poëzie, de literatuur lukt dat niet meer. De theorie beneemt de praktijk van gedichten en verhalen de adem. Ik kan er een beetje over meepraten, vrees ik. Maar J.J.A. Mooij (geb. 1929), een zeer officiële literatuurkenner, hoogleraar in de literatuurwetenschap, nog veel meer. Hij is vooral een man van het soort boeken met veel noten, lange literatuurlijsten en niet te vergeten dankwoorden.
 2. De oplichter had twee T-Fords voor de deur
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  De oplichter had twee T-Fords voor de deur

  Anton Dreesmann, Heinrich Cloppenburg, Anton Kreijmborg: toen Westfalen te klein voor ze werd, kwamen ze met hun manufacturenzaken naar Nederland. Dat was eind negentiende eeuw. Ook Heinrich Bokern waagde de sprong en opende in Haarlem, Leiden, Delft, Dordrecht en Rotterdam winkels in hoeden en petten en dameskorsetten. Zijn winkels redden het niet. Zoon Bernard Bokern probeert het nog wel als drogist, maar hij gaat ten onder in wereldcrisis en wereldoorlog.
 3. Greetje
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Greetje

  Mijn moeder zong wel eens wat als ze aan het koken was of bij ander huishoudelijk werk, zoals aardappelen schillen, bonen doppen, sokken stoppen. Ze zong liedjes als: ‘Twee ogen zo blauw’, of: ‘Op de grote stille heide’, maar ze zong ook ooit over Greetje. Greetje wilde naar haar moeders graf, kreeg daarvoor straf en droeg een brandnetelkleedje. Zoiets vond ik een vreselijk idee. Ik wist wat brandnetels waren en je kreeg er blaasjes van op je handen of armen of kuiten. Dat iemand een jurk van brandnetels droeg, leek me haast onverdraaglijk.

blogs