Volledig scherm
© Zeeland Geboekt

Vers op Zondag 81: Theo Raats

BlogVers op Zondag is toe aan de vierde serie. In de eerste drie series zijn er afgelopen anderhalf jaar 76 gedichten gepubliceerd op dit weblog. Op naar de honderd en meer. Want wie wil Vers op Zondag nog missen? Vandaag aflevering 81: Theo Raats.

Rondom Borssele

Leegte vol ochtendmist waar rode daken
in verdwijnen: levende plekken waar mensen

verblijven, hoe ver je ook kijkt. Nergens een spoor
van twijfel, wel de zekerheid van een zeedijk

als drempel voor de golven geschoven en wegen
als symbolen van rechtlijnigheid die eenzaam

door het land worden geleid.
Een schilderstuk dat zich van kim tot einder strekt.

Soms zit er een slinger in de weg, alsof de schilder
zich heeft gestoten. Wat het heden dichterbij brengt

is de dwingende aanwezigheid van twee centrales,
als postmoderne vulkanen door zand en wind omsloten.

Theo Raats

 1. Gehard door het leven aan de Noordzee
  PREMIUM

  Gehard door het leven aan de Noordzee

  Ik moet een van de weinige Nederlanders zijn die nog nooit iets van Esther Verhoef (geb. 1968) had gelezen. Daarin is nu verandering gekomen, ik las een verhaal van haar en wil meteen de rest van haar oeuvre lezen. Een heel succesvol oeuvre, ik zie ergens dat in Nederland al 2,5 miljoen exemplaren van haar literaire thrillers zijn verkocht. Het verhaal dat me zo overtuigde is een Zeeuws verhaal, ‘Worst case scenario’, en het is te vinden in een 2011 verschenen boek ‘Nouveau riche & andere verhalen’.
 2. Ate de Jong schrijft
een filmthriller
  zeeland-geboekt

  Ate de Jong schrijft een filmthril­ler

  Van de uit Aardenburg afkomstige filmregisseur Ate de Jong (1953) verschijnt volgende maand de thriller ‘Onder de rode loper'. Daarin vermengt hij een verzonnen verhaal met feiten uit zijn eigen filmcarrière. De thriller speelt tijdens de opnames van ‘De Ontdekking van de Hemel’ en ‘Enigma’, beide films waarvan Ate de Jong zelf (co)producent is geweest. In het boek is Mick Jagger de producent. Als het tweejarige zoontje van een filmproducent wordt gekidnapt, krijgt Leo Berliner de opdracht het kind op te sporen. Zijn zoektocht leidt hem naar Italië en Zwitserland

blogs