Volledig scherm
Ingeborg Haalboom © Ingeborg Haalboom

Vers op Zondag 197: Ingeborg Haalboom

In de serie Vers op Zondag publiceren Zeeuwse dichters op toerbeurt een gedicht. Het is een zondagse aangelegenheid: elke zondag wordt één van hun gedichten gepresenteerd op pzc.nl/zeeland-geboekt. Vandaag Ingeborg Haalboom uit Terneuzen.

*****************************************

Het geforceerde leger

Benepen en luchtdicht
valt de avond
ons in de rede

ze zeggen dat het oorlog is
de woorden exploderen
in je gezicht

in wat eens vruchtbare grond was
worden zwarte gaten geslagen

alles is rook en vuur
het allesomvattende antwoord
slaat duizenden zielen argeloos neer

de tanks houden koers
er is iets van onderscheid

uit de rook doemen
gezichten op

Ingeborg Haalboom

Volledig scherm
vers op zondag Ingeborg Haalboom © Ingeborg Haalboom
 1. Dichteres Anna A. Ros; over wereldleed en de kauwtjes rond de Oostkerk
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Dichteres Anna A. Ros; over wereldleed en de kauwtjes rond de Oostkerk

  Over anderhalve maand is het weer Internationale vrouwendag. Het strijdlied ligt al klaar. ‘Laten we het er op houwen/ dat vrouwen/ op internationale vrouwendag/ niet willen rouwen’, rijmt Anna A. Ros (geb.1962; pseudoniem) in haar nieuwe dichtbundel ‘Uit mijn tent gelokt’. En zo nog vele strofen door, tégen moellahs, pooiers, botte reclamemakers en andere gestoorden. Zulke gedichten, weerbaar en weerloos tegelijk, kenmerken deze dichteres, die in 2017 al een bundel ‘Overleven’ publiceerde.
 2. Kerstmes
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Kerstmes

  Het kerstfeest of hoe het dan ook genoemd wordt, lijkt steeds langer uitgesmeerd te worden. Vorig jaar september zagen we al de eerste voortekenen en een maand later was alles al in gang gezet. In november heerste er op veel plaatsen al een kerstsfeer die vooral uit lichten en lichtjes bestond. In Perth, in Australië, zagen we volop lichtgevende kerstkangeroes, lichttunnels met door een computer aangestuurde lichtpartijen, metershoge knipperende kerstbomen en projecties op gebouwen en op plaveisel. Men noemde het feest ook wel: ‘the silly feast of Christmas’.

blogs