Volledig scherm
Aschwin van den Abeele (links). © Camile Schelstraete

Vers op Zondag 166: Aschwin van den Abeele

In de serie Vers op Zondag publiceren Zeeuwse dichters op toerbeurt een gedicht op zondag. Vandaag: Aschwin van den Abeele, nu in Middelburg maar hij komt van de overkant.

ZEEUWS-VLAMING

Vol van woorden die niet de mijne zijn.
Ze klagen van kou, klei en korenvelden vol.
Wind zaait er onrust, veelvuldig vlagend tot tocht.

Geen scherpe woorden, niets hard, noch luid.
Nauwelijks ruimte voor vlees hier. Oneindig.
Voor altijd het lege landschapsbeeld. Vergeelde vrucht.

En nu zit ik hier mijn eigen voor te ploegen.
Bewust gekleed in smetteloos zondags pak.
Ik vier mijn afkomst en voel me vreemder
dan vreemd genoeg om afstand te doen.

Het vult zich geleidelijk aan met nieuwe beelden
die spreken van meeuw, ruis en zilt zand.
Geel wordt koper en vlees doorzichtig wit.
Af en aan herhaalt beweging zich in stroom
en geeft daarmee blijk van zijwaartse tijd.
Van het eeuwig nieuwe dat oud beroert
en waar elke vis voor verzanding waakt.

Ik wil niet schrijven in andermans zinnen.
Enkel maar zwemmen met eigen tong.

Volledig scherm
illustratie vers op zondag door aschwin van den abeele © nvt

Bio:

Aschwin van den Abeele, geboren in het Zeeuws-Vlaamse Westdorpe (1971), is tegenwoordig woonachtig in Middelburg. Ondanks dat hij al zijn gehele leven schrijft en tekent, treedt hij hier pas recentelijk mee naar buiten.
Beroepsmatig is hij directeur-bestuurder van Welzijn Middelburg en Poppodium De Spot te Middelburg en is hij bestuurlijk actief bij verschillende maatschappelijke organisaties in Zeeland.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Jan Vantoortelboom in de Drvkkery in Middelburg
  zeeland-geboekt

  Jan Vantoortel­boom in de Drvkkery in Middelburg

  Schrijver Jan Vantoortelboom wordt op donderdag 27 juni om 19.00 uur geïnterviewd in boekhandel de Drvkkery in Middelburg. PZC-verslaggever Jan van Damme praat met hem over zijn onlangs verschenen vijfde roman ‘Jagersmaan’. Vantoortelboom kreeg ruime bekendheid met zijn prijswinnende debuut 'De verzonken jongen’ (2011). Zijn tweede roman ‘Meester Mitraillette’ werd in 2014 verkozen tot Boek van de Maand in het tv-programma 'De Wereld Draait Door'. Met ‘De man die haast had’ won hij in 2015 de Zeeuwase Boekenprijs.
 1. Thomas Olde Heuvelt signeert in Middelburg en Goes
  zeeland-geboekt

  Thomas Olde Heuvelt signeert in Middelburg en Goes

  MIDDELBURG/GOES - Schrijver Thomas Olde Heuvelt signeert zaterdag 22 juni in Middelburg en Goes: in boekhandel de Drvkkery in Middelburg van 13.00 tot 14.00 uur, in boekhandel Het Paard van Troje in Goes van 15.00 tot 16.00 uur. Olde Heuvelt (1983) is momenteel één van Nederlands succesvolste thriller- en fantasyschrijvers. In 2015 won hij als eerste Nederlander een Hugo Award, een belangrijke internationale prijs voor science fiction en fantasy: hij werd winnaar in de categorie ‘Novelette’ met de vertaling van zijn verhaal ‘De vis in de fles’. In 2013 publiceerde hij zijn roman 'HEX’ - in 2016 verscheen er een herziene versie. Van die roman werden de vertaalrechten verkocht aan 25 landen, waaronder Amerika, Engeland, Italië, Frankrijk, Spanje, Brazilië, Duitsland, China en Japan. Een Amerikaanse tv-serie is in de maak. In Nederland en Vlaanderen gingen ruim 75.000 exemplaren van ‘HEX’ over de toonbank. Onlangs verscheen zijn nieuwe thriller ‘Echo’. Hij schreef dit jaar ook het geschenk van ‘de weken van het spannende boek’: ‘Doloros Dolly Poppedijn’. Olde Heuvelt is een auteur die vergeleken wordt met Stephen King.

blogs