Volledig scherm
Wim Hofman illustratie De Slag om de Schelde heb ik niet meegemaakt © Wim Hofman

Verkeerde plek

De slag om de Schelde heb ik niet meegemaakt. Mijn vader zat in de oorlog met een aantal andere Zeeuwen op een scheepswerf in Wilhelmshaven, in het noorden van Duitsland, een verre van goede plek want de plaats werd herhaaldelijk gebombardeerd. Mijn moeder kreeg als advies om vanuit Vlissingen naar Nisse te evacueren. Omdat ze daar volgens haar niets te zoeken had, trok ze naar haar geboortegrond in Oost-Brabant en zo kwam ze min of meer bij toeval in Valkenswaard terecht. Zoals later bleek, was dat ook een verkeerde plek. Het dorp lag op de route waar het geallieerde leger van plan was door te trekken, richting Arnhem en verder.

Het Dertigste Legerkorps was van plan in een uur of drie vanaf Neerpelt, bij de Belgische grens, naar Eindhoven op te rukken, een afstand van twintig kilometer. Dat lukte van geen kanten omdat de hele legertros over een tweebaans klinkerweg moest en omdat de Duitsers zich aan weerskanten van de weg hadden ingegraven en een stuk of zes tanks vernietigden. De geallieerden kregen luchtsteun, maar het duurde toch geruime tijd voordat de kapotte tanks opzij geschoven waren en men verder kon trekken. Pas om een uur of acht ‘s avonds was men na verbeten gevechten in Valkenswaard, dus halverwege: Eindhoven lag volgens een ANWB-bord op de markt nog 10 kilometer verderop. Het leger bleef in Valkenswaard, hetgeen achteraf verbazing wekt. Men zegt dat de leiding van mening was dat het toch geen zin had om verder te gaan, omdat de brug bij Son eerst gerepareerd moest worden.

Mijn moeder woonde met mijn broer en mij in de Kerkhofstraat. Granaten troffen echter het huis terwijl wij ergens onder een muziekkiosk schuilden. Ik had een gele wollen deken bij me, zo herinner ik me. Die deken kwam die nacht nog goed van pas, toen ik ergens bij mensen in een leunstoel mocht slapen. Niet dat het koud was. Het was tijdens die dagen (17 op 18 september) erg mooi weer. Het was een deken van goede kwaliteit. We hebben hem nog steeds.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

blogs