Volledig scherm
PREMIUM
Eric van der Steen (Dick Zijlstra) © Erven Eric van der Steen

Veerse jongen
van geboorte,
beweert hij

Mario Molegraaf

Sommige naslagwerken berichten over de auteur: in 1907 geboren te Veere. Eric van der Steen zelf meldt het ook. ‘In Veere, waar ik geboren ben, waar mijn leven begon’, schrijft hij. ‘Een Veerse jongen van geboorte’, zegt hij voor alle zekerheid. ‘Voor iemand als ik, in Veere geboren en opgegroeid', lezen we in een ander verhaal. Bij zoveel nadruk is niet alleen bij politici argwaan geboden. De citaten komen allemaal uit een bundel korte verhalen ‘Zeepbellen en handgranaten’ (1947), een titel waardoor je een gewaarschuwd mens zou moeten zijn.

 1. Kerstmes
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Kerstmes

  Het kerstfeest of hoe het dan ook genoemd wordt, lijkt steeds langer uitgesmeerd te worden. Vorig jaar september zagen we al de eerste voortekenen en een maand later was alles al in gang gezet. In november heerste er op veel plaatsen al een kerstsfeer die vooral uit lichten en lichtjes bestond. In Perth, in Australië, zagen we volop lichtgevende kerstkangeroes, lichttunnels met door een computer aangestuurde lichtpartijen, metershoge knipperende kerstbomen en projecties op gebouwen en op plaveisel. Men noemde het feest ook wel: ‘the silly feast of Christmas’.
 2. Libriswinnaar Rob van Essen
komt naar Middelburg
  zeeland-geboekt

  Libriswin­naar Rob van Essen komt naar Middelburg

  In het kader van de Week van de Leesclub komt auteur Rob van Essen woensdag 29 januari naar Middelburg. Vanaf 15.30 uur vertelt hij in boekhandel de Drvkkery over ‘De goede zoon’, de roman waarmee hij vorig jaar de Libris Literatuurprijs won. Rob van Essen (Amstelveen, 1963) is schrijver, vertaler en recensent. Hij debuteerde in 1996 met de roman 'Reddend zwemmen'. Zijn in 2008 verschenen roman 'Visser’ werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. In 2015 werd zijn tweede verhalenbundel ‘Hier wonen ook mensen’ bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs.

blogs