cover Anton van Kraaij, De bochel
Volledig scherm
PREMIUM
cover Anton van Kraaij, De bochel © nvt

Vanuit mijn laagland, bijziend

Spanje, Brabant, Zeeland, een volgorde durf ik niet te geven. De drie gebieden die belangrijk waren in het bestaan van Anton van Kraaij (1939-1995), jarenlang een vooraanstaande figuur in het Zeeuwse literaire leven. Vanwege zijn werk voor wat toen nog de Provinciale Bibliotheek van Zeeland heette. Vanwege zijn organisatorische inspanningen, zo richtte hij in 1975 samen met Wim Hofman het tijdschrift Slib op, voortgezet als de befaamde Slib-reeks. En vanwege zijn poëzie, waarvoor hem in 1977 de provinciale aanmoedigingsprijs werd toegekend. Een aanmoediging die achteraf bezien eerder als ontmoediging lijkt te hebben gewerkt: Van Kraaijs gepubliceerde oeuvre bleef heel klein, wat gedichten in tijdschriften, het in 1979 als negende deel van de Slib-reeks verschenen bundeltje De bochel, punt.

 1. Andreas Kinneging: prikkelend en soms wereldvreemd

  Andreas Kinneging: prikkelend en soms wereld­vreemd

  In één opzicht wil, naar ik vermoed, Andreas Kinneging graag worden tegengesproken. ‘Een Zeeuwse knol wordt nooit een Arabier’, schrijft hij in het voorwoord van ‘De onzichtbare Maat. Archeologie van goed en kwaad’. Een boek dat vanwege de grootscheepse opzet herinneringen oproept aan ‘De compositie van de wereld’ van Harry Mulisch. Bijna zeshonderdvijftig bladzijden dik, honderden zeer geleerde noten, een imponerende bibliografie waarop veel titels van Kinneging, Andreas prijken en een uitgebreide lijst van de ‘meest gebruikte Griekse woorden’. En er wordt véél Grieks gebruikt.
 2. PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantaine'.
  Podcast

  PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantai­ne'.

  Deze week kwam schrijver Wim Daniëls naar Middelburg voor de PZC/Drvkkerylezing. In gesprek met PZC-verslaggever Jan van Damme vertelde hij over zijn nieuwste boek, de roman ‘Quarantaine’. Bij het gesprek in boekhandel de Drvkkery was met het oog op de coronamaatregelen geen publiek aanwezig. Het interview werd wel opgenomen, zodat geïnteresseerde lezers en alle mensen die dat leuk vinden er toch van kunnen meegenieten.

blogs