Wim Hofman: Uit de Zeeuwse almanak, mei 2020
Volledig scherm
PREMIUM
Wim Hofman: Uit de Zeeuwse almanak, mei 2020 © Wim Hofman

Uit de Zeeuwse Almanak

Mei 2020

Gezegde van de maand. 
Luieriken hebben altijd zin om iets te gaan doen.

Werkzaamheden in deze maand.
In de tuin: puntige stokken in de grond duwen voor de peulen. Pas op: de peulplanten worden zeker anderhalve meter hoog en zijn rechtsomdraaiend. Augurken en komkommers zaaien, meloenen en pompoenen uitplanten, tomaten toppen, aardbeien begieten en van droog stro voorzien. Kieseriet strooien. Zinnia’s uitplanten evenals balsemienen, oostindische kers, en petunia’s. Boer zoekt geschikt gif. Van meidoorns is praktisch alles te eten, bloemen en bladeren. (In vroeger dagen toen er nog alom meidoornhagen waren in Zeeland, werd door zuinige mensen meel gemaakt van de bessen van de meidoorn. Van de bladeren die van de struik werden afgetrokken bladeren, trok men thee.)

 1. Andreas Kinneging: prikkelend en soms wereldvreemd

  Andreas Kinneging: prikkelend en soms wereld­vreemd

  In één opzicht wil, naar ik vermoed, Andreas Kinneging graag worden tegengesproken. ‘Een Zeeuwse knol wordt nooit een Arabier’, schrijft hij in het voorwoord van ‘De onzichtbare Maat. Archeologie van goed en kwaad’. Een boek dat vanwege de grootscheepse opzet herinneringen oproept aan ‘De compositie van de wereld’ van Harry Mulisch. Bijna zeshonderdvijftig bladzijden dik, honderden zeer geleerde noten, een imponerende bibliografie waarop veel titels van Kinneging, Andreas prijken en een uitgebreide lijst van de ‘meest gebruikte Griekse woorden’. En er wordt véél Grieks gebruikt.
 2. PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantaine'.
  Podcast

  PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantai­ne'.

  Deze week kwam schrijver Wim Daniëls naar Middelburg voor de PZC/Drvkkerylezing. In gesprek met PZC-verslaggever Jan van Damme vertelde hij over zijn nieuwste boek, de roman ‘Quarantaine’. Bij het gesprek in boekhandel de Drvkkery was met het oog op de coronamaatregelen geen publiek aanwezig. Het interview werd wel opgenomen, zodat geïnteresseerde lezers en alle mensen die dat leuk vinden er toch van kunnen meegenieten.

blogs