Volledig scherm
PREMIUM
cover Anton Korteweg: Nooit eens lekker nergens © Uitgeverij Meulenhoff

Twee dingen
doen ertoe
in het leven

Mario Molegraaf

Meer hebben we niet. En slechts voor één keer. Het leven bedoel ik, een eenmalige aangelegenheid, dat staat vast. De vraag is alleen of we er gierig van moeten proeven dan wel we woest moeten toetasten. Anton Korteweg (geb. 1944) weet het wel: hij woont in Leiden ‘waar ik al meer dan een halve eeuw rustig in mijn kamer probeer te blijven zitten om erger te voorkomen’. En toch. En toch kan hij de drang om die kamer te verlaten niet onderdrukken. En toch is hij zelfs niet in staat zijn nutteloze neiging tot poëzie te smoren.

 1. Kerstmes
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Kerstmes

  Het kerstfeest of hoe het dan ook genoemd wordt, lijkt steeds langer uitgesmeerd te worden. Vorig jaar september zagen we al de eerste voortekenen en een maand later was alles al in gang gezet. In november heerste er op veel plaatsen al een kerstsfeer die vooral uit lichten en lichtjes bestond. In Perth, in Australië, zagen we volop lichtgevende kerstkangeroes, lichttunnels met door een computer aangestuurde lichtpartijen, metershoge knipperende kerstbomen en projecties op gebouwen en op plaveisel. Men noemde het feest ook wel: ‘the silly feast of Christmas’.
 2. Libriswinnaar Rob van Essen
komt naar Middelburg
  zeeland-geboekt

  Libriswin­naar Rob van Essen komt naar Middelburg

  In het kader van de Week van de Leesclub komt auteur Rob van Essen woensdag 29 januari naar Middelburg. Vanaf 15.30 uur vertelt hij in boekhandel de Drvkkery over ‘De goede zoon’, de roman waarmee hij vorig jaar de Libris Literatuurprijs won. Rob van Essen (Amstelveen, 1963) is schrijver, vertaler en recensent. Hij debuteerde in 1996 met de roman 'Reddend zwemmen'. Zijn in 2008 verschenen roman 'Visser’ werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. In 2015 werd zijn tweede verhalenbundel ‘Hier wonen ook mensen’ bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs.

blogs