Volledig scherm
Haaieneiland van Rob Ruggenberg

Thea Beckmanprijs voor Haaieneiland van Rob Ruggenberg

blogRob Ruggenberg (1946) heeft de Thea Beckmanprijs 2017 gewonnen. Voor zijn jeugdboek Haaieneiland kreeg hij de prijs voor het beste historische jeugdboek in de categorie twaalf jaar en ouder. Ook de kinderjury koos Haaieneiland als beste jeugdboek. De schrijver kreeg de prijzen vanochtend (zaterdag 16 september 2017) uitgereikt in Museumpark Archeon bij Alphen aan de Rijn.

Ter gelegenheid van de presentatie, begin november 2015, schreef ik over het boek: ,,Het raamwerk van het verhaal kun je zo in de geschiedenisboeken terugvinden: de reis van Roggeveen, het vergaan van de Afrikaanse Galei op 19 mei 1722 op een rif bij Takapoto – een klein eiland in de Stille Zuidzee – het achterblijven van vijf opvarenden op het eiland. In Ruggenbergs verhaal is de Zeeuwse Roemer één van de vijf achterblijvers. Hij heeft net zijn broer Pieter voor zijn ogen zien verdrinken. Danig uit het lood geslagen besluit hij op het eiland te blijven. Daar maken hij en zijn lotgenoten kennis met de inlandse bevolking die op de dorpsoudste na uit vrouwen en kinderen bestaat. Kort daarvoor hebben krijgers van het nabijgelegen eiland Ana’a de mannen vermoord of ontvoerd.”

Ruggenbergs boeken hebben vaak een Zeeuws tintje. Vorig jaar kreeg de schrijver de oeuvreprijs van de Zeeuwse boekhandels.

De Thea Beckmanprijs voor het beste historische jeugdboek wordt elk jaar uitgereikt in Museumpark Archeon. Het ene jaar in de categorie onder 12 jaar en het andere jaar in de categorie boven 12 jaar. Ruggenberg won twee jaar geleden in dezelfde categorie.

Vorig jaar ging de prijs ook al naar een Zeeuws boek, toen in de categorie tot twaalf jaar. Jeugdboekenschrijfster Selma Noort kreeg toen de prijs voor De zee kwam door de brievenbus, een verhaal gebaseerd op het verhaal van Lia Soeting, die zelf als 8-jarige in 1953 de overstroming in Kruiningen meemaakte.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Duitse groeten
uit Lewedorp
  PREMIUM
  Zeeland Geboekt

  Duitse groeten uit Lewedorp

  Achterin het boek staat een kaart van Nederland waarop Lewedorp tot belangrijkste plaats van het land is uitgeroepen. Toch zullen ze zelfs in Lewedorp gemengde gevoelens hebben over de Feldpostbriefe 1943-1945 van Soldat Werner Beermann, al zegt hij over het dorp, over heel Zeeland niets dan goeds. Bericht van de vijand, het verhaal van de andere kant. Ik ben van lang na de oorlog, maar ook ik voel onbehagen. En wanneer Beermann vertelt dat zijn bataljon drie doden en twee gewonden te betreuren heeft, omdat ze nabij Lewedorp per auto hun eigen mijnenveld in zijn gereden, deert me dat allerminst, integendeel.
 1. Langs een vloedlijn van messen
  PREMIUM
  Zeeland Geboekt

  Langs een vloedlijn van messen

  Piet Gerbrandy, de dichter uit het verre oosten, gaat in zijn pas verschenen bundel 'Vloedlijnen' (21,99 euro, Atlas Contact) naar het uiterste westen. Hij schreef al eens over Zeeland, in de bundel 'Scheiden wij', in 2007 uitgebracht in de Slibreeks. Ongekend brede regels bood hij en een bekend Bijbels begin: ‘Scheiden wij water van land en duister van licht’. Onmiskenbare plaatsnamen en onweerlegbare herkenningspunten ontbraken en ontbreken, ze passen niet bij Gerbrandy, een dichter die zijn lezer graag op afstand houdt. Waarin hij niet altijd slaagt, en juist op zulke momenten wanneer het onbegaanbare pad éven wordt bijgelicht, boeit hij als weinig anderen. Je blijkt dan bijvoorbeeld te lopen ‘langs een vloedlijn op messen/ geslepen glazen juwelen/ glad hout van wat brak in woest barnen.’

blogs