Volledig scherm
Haaieneiland van Rob Ruggenberg

Thea Beckmanprijs voor Haaieneiland van Rob Ruggenberg

blogRob Ruggenberg (1946) heeft de Thea Beckmanprijs 2017 gewonnen. Voor zijn jeugdboek Haaieneiland kreeg hij de prijs voor het beste historische jeugdboek in de categorie twaalf jaar en ouder. Ook de kinderjury koos Haaieneiland als beste jeugdboek. De schrijver kreeg de prijzen vanochtend (zaterdag 16 september 2017) uitgereikt in Museumpark Archeon bij Alphen aan de Rijn.

Ter gelegenheid van de presentatie, begin november 2015, schreef ik over het boek: ,,Het raamwerk van het verhaal kun je zo in de geschiedenisboeken terugvinden: de reis van Roggeveen, het vergaan van de Afrikaanse Galei op 19 mei 1722 op een rif bij Takapoto – een klein eiland in de Stille Zuidzee – het achterblijven van vijf opvarenden op het eiland. In Ruggenbergs verhaal is de Zeeuwse Roemer één van de vijf achterblijvers. Hij heeft net zijn broer Pieter voor zijn ogen zien verdrinken. Danig uit het lood geslagen besluit hij op het eiland te blijven. Daar maken hij en zijn lotgenoten kennis met de inlandse bevolking die op de dorpsoudste na uit vrouwen en kinderen bestaat. Kort daarvoor hebben krijgers van het nabijgelegen eiland Ana’a de mannen vermoord of ontvoerd.”

Ruggenbergs boeken hebben vaak een Zeeuws tintje. Vorig jaar kreeg de schrijver de oeuvreprijs van de Zeeuwse boekhandels.

De Thea Beckmanprijs voor het beste historische jeugdboek wordt elk jaar uitgereikt in Museumpark Archeon. Het ene jaar in de categorie onder 12 jaar en het andere jaar in de categorie boven 12 jaar. Ruggenberg won twee jaar geleden in dezelfde categorie.

Vorig jaar ging de prijs ook al naar een Zeeuws boek, toen in de categorie tot twaalf jaar. Jeugdboekenschrijfster Selma Noort kreeg toen de prijs voor De zee kwam door de brievenbus, een verhaal gebaseerd op het verhaal van Lia Soeting, die zelf als 8-jarige in 1953 de overstroming in Kruiningen meemaakte.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Allerprettigst gelogeerd in Zeeland
    ZEELAND GEBOEKT

    Allerpret­tigst gelogeerd in Zeeland

    Voor ik één regel uit Max Havelaar las, had ik al een hekel aan de schrijver ervan. Allemaal vanwege dat hysterische pseudoniem: Eduard Douwes Dekker (1820-1887) noemde zichzelf Multatuli, ‘ik heb veel gedragen,’ volgens zijn eigen vertaling. Het zelfbeklag zat in al zijn vezels, en die neiging overschaduwt voor mij niet alleen zijn persoonlijkheid, maar hier en daar ook zijn schrijverschap. Heeft hij werkelijk zoveel geleden? En aan wie lag dat eigenlijk? Toch vooral aan hemzelf, is de indruk die blijft hangen als je Dik van der Meulens grote biografie ‘Multatuli’ leest. Maar de bijna altijd opgewonden auteur beleefde een paar ontspannen momenten in Zeeland.

blogs