Sterna (lente 2013)

Sinds vorig jaar krijg ik trouw het natuurblad Sterna toegestuurd. Daarin laten de Natuur- en Vogelwacht Schouwen-Duiveland en de Vereniging voor Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee zich van hun beste kant zien. Hoezo herindeling van provincies? De natuurvrienden zijn hun tijd vooruit. Bij het lezen van het lentenummer valt het me op dat natuurliefde voor een belangrijk deel uit tellen en registreren bestaat. Bruinvissen, broedvogels, trekvogels, ganzen: ze worden allemaal gespot, geteld, geringd en gefotografeerd. Cijfers zeggen in de natuurfilosofie kennelijk veel, zo niet alles. (Cover: Bontbekplevieren)

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Kloetinge hoofdstad van de Boekenweek

  Kloetinge hoofdstad van de Boekenweek

  KLOETINGE - Tijdens de komende Boekenweek (23 tot en met 31 maart) is Kloetinge op zondag 24 maart even de hoofdstad van literair Nederland. Op uitnodiging van de Goese boekhandels Het paard van Troje en De Koperen Tuin komen dan Jan Siebelink, dit jaar de schrijver van het Boekenweekgeschenk, en Murat Isik, de schrijver van het Boekenweekessay, naar de kerk van Kloetinge. De organisatoren laten weten dat dit het enige duo-optreden is in heel Nederland en Vlaanderen.
 2. Allerprettigst gelogeerd in Zeeland
  ZEELAND GEBOEKT

  Allerpret­tigst gelogeerd in Zeeland

  Voor ik één regel uit Max Havelaar las, had ik al een hekel aan de schrijver ervan. Allemaal vanwege dat hysterische pseudoniem: Eduard Douwes Dekker (1820-1887) noemde zichzelf Multatuli, ‘ik heb veel gedragen,’ volgens zijn eigen vertaling. Het zelfbeklag zat in al zijn vezels, en die neiging overschaduwt voor mij niet alleen zijn persoonlijkheid, maar hier en daar ook zijn schrijverschap. Heeft hij werkelijk zoveel geleden? En aan wie lag dat eigenlijk? Toch vooral aan hemzelf, is de indruk die blijft hangen als je Dik van der Meulens grote biografie ‘Multatuli’ leest. Maar de bijna altijd opgewonden auteur beleefde een paar ontspannen momenten in Zeeland.

blogs