Illustratie in Wis, Wis, Sluiervis, met Snoeshaan, Aardbij en Opkikker.
Volledig scherm
Illustratie in Wis, Wis, Sluiervis, met Snoeshaan, Aardbij en Opkikker. © Esther Rosier en Job van Gelder

Snoeshaan pikt de staart
of
Hik, schrik, schrikkeljaar

illustratie in Wis, Wis, Sluiervis: Snoeshaan ontmoet Sluiervis.
Volledig scherm
illustratie in Wis, Wis, Sluiervis: Snoeshaan ontmoet Sluiervis. © Esther Rosier en Job van Gelder
Illustratie in Wis, wis, sluiervis
Volledig scherm
Illustratie in Wis, wis, sluiervis © Esther Rosier en Job van Gelder
cover wis wis sluiervis
Volledig scherm
cover wis wis sluiervis © Esther Rosier en Job van Gelder

Een nieuw sprookje van Rieks Veenker in Middelburg: 'Wis, Wis, Sluiervis'. Over de ijdeltuiterige Snoeshaan die mooie sier denkt te maken met de staart van Sluiervis. Een feest voor kinderen die graag voorgelezen worden en voor ouders die graag voorlezen.

Jan van Damme

Snoeshaan kan zingen, zo mooi... Alle dieren in het Grote Bos zijn vol bewondering, ze kijken tegen hem op. Als Snoeshaan zingt, stopt Paradijsvogel met opscheppen over zijn staart, Lachvogel gaat er ernstig van kijken en Gele Papegaai staakt voor even zijn gewauwel. Zo mooi zingt Snoeshaan. Dat vindt hij zelf ook. Snoeshaan is een baasje. IJdel is voor hem een te klein woord. Voor elke dag van het jaar heeft hij een verenpak in de kast hangen: 364 stuks plus één van flamingodons gemaakt verjaardagspak. Dan vraagt Snoezepoes, één van zijn bewonderaars: 'Wat trekt u dit jaar eigenlijk aan met schrikkeldag, Snoeshaan?'

Zo worden we het nieuwe sprookje van Rieks Veenker ingetrokken. Onvermijdelijk, want wat gaat Snoeshaan doen? Hij heeft spatjes maar weet niet wat een schrikkeldag is. Opkikker praat hem bij, of, beter gezegd, zingt hem bij: 'Hik, schrik, schrikkeljaar / om de vier jaar schrik ik, ja / en poep van schrik een extra dag / dag schrikkeldag!’ Een extra dag in het jaar, dus een pak te weinig. Aardbij - ook al een bewonderaarster van Snoeshaan - suggereert de staart van de gouden Sluiervis te lenen. Snoeshaan omarmt het idee en geeft opdracht om Sluiervis te gaan zoeken.

'Wis, Wis, Sluivervis': dat is de titel van het nieuwe sprookjesboek. Het is het tweede deel in de serie 'Verhalen uit Verwonderrijk', vorig jaar was 'Sprookjesvogel’ deel één. Rieks Veenker (1951) geeft de boeken uit onder de vlag van zijn uitgeverij ‘Oogappel kinderboeken'. Hij publiceerde eerder twee delen van 'De Tuinen van Ginder’ bij Uitgeverij Palmslag. En hij schreef een verhalenbundel voor volwassenen: ‘21 Beestige Morabels’. Begin dit jaar was zijn inzending voor de schrijfwedstrijd ‘Raadselige Roos’ goed voor de eerste prijs voor proza. Bijna vijfendertig jaar was hij docent muziek-kunstgeschiedenis op de christelijke scholengemeenschap CSW in Middelburg. 

Schrikkeldag dit jaar is een mooie bijkomstigheid. Maar ook zonder schrikkeljaar was het verhaal met Snoeshaan er gekomen. Rieks: ,,Ik wilde graag een verhaal met alleen dieren. Daarin heb je als verteller iets meer vrijheid, althans dat gevoel heb ik. Met illustrator Job van Gelder heb ik afgesproken dat de dieren geen kleren aan mochten, dat zou ze te veel mens maken.” Snoeshaan wordt door zij bosgenoten op een voetstuk gezet. ,,Maar hij is een heel groot leeghoofd", zegt Rieks. Snoeshaan weet Sluiervis op te sporen midden in het Meer van Jewelste en knipt met één beet van zijn scherpe snavel de staart af. Om zich met de sluierstaart te tooien trekt hij één voor één al zijn veren uit zijn lijf. Als hij de staart over zijn kale achterwerk heeft getrokken, volgt de teleurstelling. Want de staart: 'Zo glanzend als die in het water was en zo sierlijk als hij daar bewoog, zo dof en slap hangt hij nu van zijn stuitje naar beneden'.

Wie plezier beleeft aan voorlezen, heeft met 'Wis, Wis, Sluiervis’ een sterke troef in handen. De illustraties zijn een feest om te bekijken. En, voor het geval de voorlezer even andere dringende bezigheden heeft, zit er achterin het boek een cd. Daarop leest en zingt Rieks zijn sprookje, met voor alle dieren aparte stemmetjes. 

Voor wie zich zorgen maakt: met Sluiervis is het goed gekomen, ze kreeg jongen en haar staart is weer aangegroeid.

Rieks Veenker, met illustraties van Esther Rosier en Job van Gelder: Wis, Wis, Sluiervis - UitgeverijOogappel kinderboeken, hardcover, 26 pagina's, met cd, 12,50 euro.

 1. Uit de Zeeuwse Almanak
  zeeland-geboekt

  Uit de Zeeuwse Almanak

  In het begin van de maand maart speelde het sterrenbeeld Vissen nog een overheersende rol. Mensen die onder dit sterrenbeeld geboren zijn vertonen doorgaans een grillig karakter. Ze zijn slap, buigzaam en week en ze zijn goedgelovig. Ze lezen daarom dit graag. Gluiperds wil ik ze niet noemen. Vissen zijn uitermate geschikte ondergeschikten. Sinds enkele weken is, zoals u wel gemerkt zal hebben echter het sterrenbeeld Ram van invloed. Rammen zijn te herkennen aan balsturig gedrag. Ze kunnen stijfkoppig zijn, haatdragend, hardnekkig , wraakzuchtig en wrokkig en ze zijn (we durven dit haast niet te schrijven) buitengemeen agressief. Ze weten precies wat een ander moet doen en wat niet, hoe je in de rij moet staan bij de bakker en welke afstand je precies moet bewaren. Ze plakken graag tape op de vloer.
 2. Dit was mijn wereld zonder dat ik er erg in had
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  Dit was mijn wereld zonder dat ik er erg in had

  Het is anders deze dagen. Drastisch anders. Blij zijn met de lente lijkt taboe. Wandelend loeren we achterdochtig naar elkaar, je moet op anderhalve meter afstand blijven hoor. De voordeurbel. Als ik opendoe staat de postbode al tien meter verder op straat te zwaaien dat hij een pakketje heeft neergelegd. De boekwinkel is open, nog wel. Ook daar waan ik me een melaatse. Geen kip, bijna geen kip te zien. Het lijkt of er iemand met een gifspuit door de wereld is getrokken om elk spoortje levendigheid de kop in te drukken.

blogs