Slot Haamstede met gracht en poortgebouw.
Volledig scherm
PREMIUM
Slot Haamstede met gracht en poortgebouw. © R Oreel

Slot Haamstede blijft boeien: historie gaat veel verder terug dan gedacht


Na zovele eeuwen blijft het kasteel in Burgh-Haamstede verrassen. In het boek 'Slot Haamstede - Tussen zand en zout’ lezen we over Romeinse militairen en een oude christelijke begraafplaats. Haamstede en het slot krijgen opeens heel wat meer kleur op de wangen. 

  1. Eet Zeeuws, eet een paptaart
    PREMIUM
    COLUMN JAN VAN DAMME

    Eet Zeeuws, eet een paptaart

    Nee, de bolus gaat het niet maken. Dat las ik gisteren in deze krant. In het Zeeuwse kun je met het niet bijzonder smakelijk ogende baksel nog wel goede sier maken. Maar daarbuiten... Een exportproduct is het niet. En zal het nooit worden als ik de hedendaagse bakkers goed beluister. Zo’n gedraaide en besuikerde deegrol moet je vers eten. Dagvers. In plastic verpakt met een houdbaarheidsdatum wordt de smaakbeleving geweld aangedaan en ga je er in Amsterdam, of welke wereldstad ook, geen potten mee breken. Zelfs niet als je er een flinke laag roomboter op smeert.
  2. 
Cornelis Vermuyden: Grondlegger van Engels polderland
    PREMIUM

    Cornelis Vermuyden: Grondleg­ger van Engels polderland

    Hij heeft zijn straat in Sint-Maartensdijk. Of eigenlijk is de Cornelis Vermuydenstraat een straatje, met slechts een huis of wat. Cornelis Vermuyden (1590-1677) is geboren in het Thoolse stadje, waar zijn vader indertijd schepen was. In 1924 publiceerde J. Korthals Altes (1873-1938), werkzaam geweest in Vermuydens sector, het nog altijd lezenswaardige boek ‘Polderland in Engeland. De geschiedenis van een Zeeuwsch bedijker uit de Gouden Eeuw en zijne grootsche Hollandsch-Engelsche onderneming’. Een jaar later kwam er ook een Engelse versie. Zeeuwser dan Vermuyden zie je zelden, maar hij bracht dus het grootste deel van zijn leven door in Engeland, waar hij verheven werd tot Sir Cornelius Vermuyden.