Hollandse hoeker op het water, ets door Adolf van der Laan, circa 1710.
Volledig scherm
PREMIUM
Hollandse hoeker op het water, ets door Adolf van der Laan, circa 1710. © Rijksmuseum Amsterdam

Slavin Leonora vond vrijheid in Middelburg

Het was in 1732-1733 een doodgewone handelsreis van Middelburg naar Curaçao. Tot opeens slavin Leonora als verstekeling opdook. Daar had kapitein Jan Bijl niet op gerekend. We ontmoeten Leonora in het nieuwste nummer van tijdschrift Zeeland. 

 1. Daniëlle van der Werf nu aan kop in strijd om PZC Publieksprijs
  zeeland-geboekt

  Daniëlle van der Werf nu aan kop in strijd om PZC Publieks­prijs

  De laatste week dat er gestemd kan worden voorde PZC Publieksprijs (onderdeel van de Zeeuwse Boekenprijs) belooft bloedstollend spannend te worden. Daniëlle van der Werf heeft zich met haar boek ‘Ontdaan’ de afgelopen dagen stevig op de eerste positie genesteld. Ze kreeg tot nu toe 254 stemmen. Rieks Veenker is met zijn voorleesboek ‘De mossel met de parel’ verrassend naar de tweede plaats geklommen. Met 219 stemmen is hij opeens helemaal in beeld. Ad den Boeft staat vlak achter hem, op zijn ‘Overeind na een herseninfarct’ werden 217 stemmen uitgebracht. Jacodine van de Velde, de nummer 1 van vorige week, is nu vierde met 179 stemmen. In totaal werden er de afgelopen weken 2024 stemmen uitgebracht. Via pzc.nl/publieksprijs kan er kan nog tot en met woensdag 3 november (12 uur) worden gestemd op één van de 64 boeken die voor de Zeeuwse Boekenprijs werden ingezonden.
 2. Wim Hofman schrijft het Zeeuwse Geschenk
  zeeland-geboekt

  Wim Hofman schrijft het Zeeuwse Geschenk

  Wim Hofman schrijft dit jaar het Geschenk van de 27ste Week van het Zeeuwse Boek (10 tot en met 21 november). Het boek is die Week gratis te verkrijgen in de Zeeuwse boekhandels bij aankoop van 15,- euro aan boeken. De titel is ‘In de sneeuw geboren'. Wim Hofman (1941) is schrijver, beeldend kunstenaar en columnist van de PZC. In het geschenkboek haalt hij herinneringen op aan zijn jeugd: de oorlog in Vlissingen, evacuatie in Valkenswaard, de wederopbouw, de Ramp van 1953. Hij schrijft: ,,Herinneringen zijn als zonnevlekjes die op je pad oplichten in een donker bos.”