Annejet van der Zijl
Volledig scherm
Annejet van der Zijl © ANP

Schrijvers in de Grote Kerk

 1. Op zoek naar de ziel achter de stenen
  PREMIUM

  Op zoek naar de ziel achter de stenen

  Ik had een andere stad verwacht. De stad Middelburg vooral, Henri Looijmans was er tussen 2011 en 2012 stadsdichter en zijn regels staan er op muren geschilderd. Of desnoods de stad Tilburg, waar hij in 1956 werd geboren. Maar Looijmans debuteerde, na een paar poëziebundels, als prozaschrijver met een boek over het Amerikaanse Boston, eenvoudig ‘De Stad’ geheten. Een gecompliceerde en ambitieuze onderneming, dat blijkt ongeveer uit elke zin. De Bostonse stoepranden zijn bij hem ‘zo door voeten getreden dat ze een glanzende aristocratie hebben verkregen’.
 2. Roken
  zeeland-geboekt

  Roken

  In september 1953 begon ik met roken. Sigaretten. Ik was net op de middelbare school en daar was het normaal dat je rookte. Je moest ook kiezen welk merk je wilde roken. Er was een ruime keuze: North State, Chesterfield, Camel, Marlboro, Lucky Strike, Chief Whip, Miss Blanche. Ik noem maar enkele merken. Door het kiezen van een bepaald merk behoorde je dan ook meteen bij een bepaalde club rokers. Je stond bij elkaar in een kringetje op het schoolplein en je maakte je pakje sigaretten open, zodat anderen er eentje konden nemen. Miss Blanche had een klepje. Bij andere merken moest je het pakje open scheuren en er dan tikjes op geven, zodat de sigaretten naar boven kwamen. Dan konden ze gemakkelijker eruit gepakt worden. Je deelde ook vuur, lucifers of een benzine-aansteker.
 3. 
Alleen je kinderen opvoeden: kinderpsychiater geeft tips
  PREMIUM

  Alleen je kinderen opvoeden: kinderpsy­chi­a­ter geeft tips

  Niemand start een gezin met het idee dat het zal uitdraaien op een scheiding. Ook Charlotte (31) had het niet makkelijk om het voltijdse moederschap los te laten. ,,Andere alleenstaande moeders zeiden dat het wel zou wennen, en ze hadden gelijk: ik heb mijn draai gevonden. Mao en Niloh zijn gelukkig, en met de kat erbij vormen wij een team van vier.” Ze legt uit hoe de regeling met haar partner verloopt, en ook kinderpsychiater Peter Adriaenssens geeft advies rond co-ouderschap.