Volledig scherm
PREMIUM
Stefaan van den Bremt met zijn vrouw Solange Abbiati in Koudekerke. © Dirk Jan Gjeltema

Schilderkunst van Solange Abbiati verleidt dichter Stefaan van den Bremt

zeeland-geboektVlaming Stefaan van den Bremt is in het Nederlandse taalgebied een gelauwerd dichter. Met zijn vrouw Solange Abbiati heeft hij inmiddels bijna tien jaar een vaste stek in Koudekerke: ,,Ik voel hier meer lucht.”

Het zijn ‘gedichten op schilderijen’. Je kunt ook zeggen: ‘poëzie naar schilderijen’. Dichter Stefaan van den Bremt: ,,Als je even uitgeschreven bent, dan probeer je de inspiratie te dwingen. Schilderkunst is daarvoor een goede manier.” Dus liet hij zich inspireren door de 'zeeschilderijen’ van zijn vrouw Solange Abbiati. Wat dat samengaan opleverde is te zien en te lezen in de bundel ‘In zee', die donderdag 20 februari om 19.00 uur wordt gepresenteerd in boekhandel de Drvkkery in Middelburg.

Zeeland is elke dag vakantie

Volledig scherm
Schilderij Solange Abbiati. Gedicht Stefaan van den Bremt: Zoek mij, de diepzeehengelvis, lokkend met mijn lichtje in het diep. Ik vis het uit tot op de bodem, tot het mijn dwaallicht duizelt. © Dirk Jan Gjeltema

Vlamingen in Zeeland. We kloppen aan op de Vlissingseweg net buiten Koudekerke. Stefaan van den Bremt (1941) is zeker in Vlaanderen een gekend dichter en essayist. Met zijn vrouw Solange streek hij in mei 2011 na 45 jaar Brussel neer in Koudekerke. Ze schreven zich in als inwoners van de gemeente Veere, emigreerden dus eigenlijk. Toen de gemeente de regels voor tweede woningen versoepelde, besloten ze in mei 2016 weer Belgisch staatsburger te worden. Hun hoofdwoning staat nu in Geraardsbergen aan de Dender, op de top van de voor wielrenners befaamde Muur. Hun oudste dochter woont daar. Van den Bremt: ,,We schreven ons weer in België in omdat Veere minder streng werd. Een tweede reden was de geneeskundige zorg: we hebben een Belgische zorgverzekeraar, en in België hebben de ziekenhuizen geen wachtlijsten en kan de patiënt nog zijn huisarts kiezen. Koudekerke is nu ons tweede verblijf. Maar we zijn hier vaker dan in Geraardsbergen. In mijn jeugd gingen we al naar Zeeland, dat was avontuur met de boten. Nu voel ik hier nog altijd meer lucht. En de sociale verschillen zijn minder groot en er is minder dronkenschap." Zijn vrouw vult aan: ,,Hier voelt elke dag als vakantie. En de zee, 'la mer’, is zo prachtig, ze heeft geen grenzen en is van iedereen.”

 1. Mens en machine 2
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Mens en machine 2

  Eind jaren zestig van de vorige eeuw schreef de Franse schrijver Jean Anouilh het toneelstuk: ‘Becket, ou l’honneur de Dieu’, over de relatie tussen Thomas Becket en Henry II van Engeland. Aan het einde van het stuk wordt Becket vermoord in de kathedraal van Canterbury. In het toneelstuk komt een scène voor van een maaltijd waarbij de vork wordt geïntroduceerd. Er is meteen commentaar op deze nieuwigheid: een vork om mee te eten! Eten gaat toch even goed met de hand!
 2. Top 5 van de Zeeuwse boekhandels: januari 2020
  zeeland-geboekt

  Top 5 van de Zeeuwse boekhan­dels: januari 2020

  Januari is in boekenland niet meteen een spectaculaire maand. Beetje bekomen van december, dat is het meer. In de lijstjes van de best verkochte Zeeuwse boeken zijn dan ook geen grote verschuivingen waar te nemen. Weinig nieuwkomers ook. Oek de Jong en de Slag om de Schelde houden stand. Prettig dat het fotoboek van Jan van Broekhoven en Cees Maas het licht zag. Dat weet in elk geval in Goes en Middelburg potten te breken. En wie weet, het duurt even voor zo'n boek landt, volgende maand horen we er vast meer van.

blogs