Volledig scherm
Nederland, Amsterdam, 17-02-2019. Na een interview-sessie in de Amsterdamsche Boekhandel in Buitenveldert, signeert Rob de Wijk zijn boek De Nieuwe Wereldorde - hoe China sluipenderwijs de macht overneemt. De Wijk is hoogleraar internationale betrekkingen aan Universiteit Leiden en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Het boek is vanaf morgen in de boekhandel te koop. Foto(c) Paul van Riel / HH © Hollandse Hoogte / Paul van Riel

Rob de Wijk voorspelt de eeuw van China

Woensdag 30 oktober geeft Rob de Wijk om 20.00 uur in Porgy en Bess in Terneuzen een lezing over zijn boek 'De nieuwe wereldorde’. 

Hij is hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden, oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies en hij houdt zich bezig met geopolitiek en internationale veiligheid. De Wijk (1954) publiceerde talloze boeken en artikelen, is een veelgevraagd commentator voor radio en tv, columnist en medepresentator van ‘Boekestijn en De Wijk’ op BNR-radio. 

In zijn boek ‘De nieuwe wereldorde - Hoe China sluipenderwijs de macht overneemt’ betoogt hij dat China de wereldorde gaat bepalen als president Xi het mondiale machtsspel behendig speelt. Geholpen door de financiële crisis van 2008, president Trumps protectionisme, de ontregelende politiek van Poetin, de strijd om de Brexit en opkomend nationalisme in Europa wordt de eenentwintigste eeuw de eeuw van China. Daardoor gaat de westerse wereldorde met zijn vrijemarkteconomie, internationaal recht, internationale instituties, democratie, mensenrechten en burgerlijke vrijheden op de schop. 

Volledig scherm
Rob de Wijk cover De nieuwe wereldorde © Uitgeverij Balans
  1. Sinterklaas, een oude man
    PREMIUM
    zeeland-geboekt

    Sinter­klaas, een oude man

    Sinterklaas, een oude man Trekt zich nergens wat van an. Hij strooit hier en daar een noot Hij komt rustig met de boot En zijn schoorsteen blijft maar roken. Hij heeft niets tegen kachel stoken: Zonder schoorsteen gaat ‘t niet goed. Piet krijgt geen roe, maar wel wat roet (roe en roet scheelt maar 1 letter). Geen roe meer, geen kind is nog een etter. Alle kinderen zijn zoet en o zo beschaafd Velen zijn, net als hun ouders, hoogbegaafd En ze hebben leren consumeren. Daarom krijgen ze geschenken, Karrenvrachten. Je kunt het zo gek niet bedenken Of ze krijgen het: barbies, tractors, nieuwe sokken, Lap-tops, e-bikes, pindabrokken. Opblaaspoppen, hardloopschoenen, vakantiereisjes, Tatoeages, boerenjongens, boerenmeisjes. Buitenkeukens, scheve schaatsen, tussendoortjes, Lichtgevende condoompjes, drones en accuboortjes. Ja, iedereen, of hij of zij nu groot of klein is, Of met de fiets of gewoon te voet of met de trein is, Honderd jaar oud, of ouder, of nog een kind: Iedereen krijgt cadeautjes van de sint. Zelfs de tandarts, die viert feest, Krijgt van de sint een suikerbeest. Als alles klaar is, bestijgt hij zijn paardje En lacht stiekem in zijn baardje. Hij vindt het blijkbaar heel niet erg, Die kolossale afvalberg.

blogs